dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:771/1001)

Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami 175

Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
S... Sałatka z tuńczykiem . 322

Sałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy. Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką. Składniki (2 porcje(...)dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego

Kitchens Alphabet
Sałatka z makaronem idealna na imprezę 231

Kolejna propozycja na Sylwestra. Sałatka z makaronem bądź z pierożkami tortellini. Ja nie mogłam się zdecydować na smak pierożków, więc wybrałam makaron którego mam całe mnóstwo z wygranego konkursu. Padło na kolorowe rurki. Sałatka jest pyszna, delikatnie pikantna od przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została(...)idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie równie dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy sos i sałatkę polewamy tuż przed podaniem. insertCookd("36cf2a0721222a1ccf47fc4f77cc6f5e

Magiczne Życie Marty
Muszle ze szpinakiem 171

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne danie na obiad lub ciepłą kolację a także ciepła przekąskę gdy wpadną goście. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g Makaron typu Conchiglioni Rigati – duże muszle 500g Szpinaku może być mrożony- liście 2 małe ząbki czosnku 4 kulki mozzarelli 1 kartonik pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą Pudliszki Sól, pieprz, ulubione zioła

W garach u Gosi
Omlet z awokado i pomidorkami 210

Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 394

Nie lubię kupnych pszennych tortilli. Poza tym, że w składzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i

Karo in the Kitchen
Krewetki w czosnku z makaronem Orzo i bazylią 123

Naszło mnie dziś na krewetki, które po prostu uwielbiam. Jak zresztą wszelkie skorupiaki, głowonogi i wszelkie inne owoce morza. Aby zamarynować krewetki wystarczy zmiażdżyć 2-3

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół wołowy z pieprzem syczuańskim 154

Rosół to wymarzona zupa zimowa każdego zmarzlucha :). Rosół to też zupa na którą każdy ma swoją unikalną recepturę, mimo kilku elementarnych zasad przy przygotowywaniu rosołu reszta

Kuchnia PROzdrowotna
Indyk w sosie ze szpinakiem 86

Bardzo dobre danie, polecam. Niestety więcej zdjęć nie zdążyłam zrobić. Było to danie na imprezę i tak szybko jak położyłam na stół tak zniknęło. Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsko z dwóch stron. Mięso na tylko zgubić kolor surowizny. Zdjąć mięso(...)potrawy. Wlać śmietanę z patelni. Przykryć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Podawać z makaronem lub ryżem. Sos który się wytworzy jeżeli będzie za rzadki należy zlać do małego garnuszka. Zagotować i zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu

Kuchnia Pokoleń
Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami 123

szybka w wykonaniu ale też na okazje - bo świetnie się sprawdza jak przychodzą do domu goście. Zauważyłam jednak, że jak gotuję dania tajskie dla więszej ilości osób to problemem jest ostrość - są tacy dla których danie jest zbyt ostre i tacy dla których jest za mało ostre. Staram się zatem gotować zupę neutralną w ostrości ( tak żeby(...)kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru sok z 1 limonki do podania makaron ryżowy albo sobą liście kolendry olej/oliwa z dodatkiem z chilli albo jedna posiekana papryczka Cebulę pokroić w plasterki, czosnek roznieść nożem. Mleko kokosowe wlać do garnka wraz z rosołkiem, dodać trawę

Smaczny zeszyt
Co zjeść w Bari? 111

każdej uliczce starego miasta możecie spotkać Włoszki, które siedząc przed otwartymi kuchennymi drzwiami, przygotowują makaron dla turystów. I od nich możecie go także kupić Pamiętajcie jednak, iż jest to makaron świeży i najlepiej jak nie będziecie go długo przetrzymywać, ponieważ może się zepsuć. Podobno najlepiej zjeść go do 6 tygodniu od zakupu. Panzerotto Kolejny punkt obowiązkowy wycieczki do Bari. Panzerotto(...)również w piekarniach, które po włosku nazywają się Panificio – tutaj znajdziecie listę piekarni polecanych przez włoski przewodnik. Pasta e pizza Jadąc do Bari miałam nadzieję spróbować tradycyjnego dania – orecchiette con le cime di rapa. Cime di rapa to roślina o ciemno-zielonych postrzępionych liściach i pędach z drobnymi kwiatostanami podobnymi do brokułów. Niestety, okazało się

365 dni dookoła kuchni
Pierwsze "dania" 129

absolutny hicior. 27 marchew + seler + kalafior Dwie pierwsze jak zawsze, kalafior po pierwszej próbie zdziwienie :) 28 brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać(...)minut, żeby się ugotować do miękkości (przypominam, dla niemowlaka pierwsze warzywa powinny dać się rozgnieść językiem o podniebienie), brokułowi i kalafiorowi wystarczy tylko 20 minut, a burak potrzebuje niebotycznie dużo czasu, bo gotuje się bez mała godzinę, żeby był w miarę miękki, a i tak nie da się rozgnieść o podniebienie, więc to warzywo dla odważnych (można ewentualnie ugotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak z brokułami po chińsku 554

Kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu   Wykonanie(...)dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 174

pasterze spędzali długie dnie i noce pilnując swoich stad. Zmuszeni zostali przez nieprzychylne warunki tamtejszej przyrody, posilać się czymś ciepłym, rozgrzewającym i pożywnym. W XIX wieku, początkowo proste pasterskie danie, w końcu zagościło na salonach i stołach mieszczańskich i do dziś tam pozostało. U nas w kraju również dobrze znane, choć często modyfikowane. Polacy rzadko trzymają się pierwotnej receptury(...)wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania