dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:759/1001)

Food Camp 17-19 styczeń 2014 142

Pierwszy wieczór, poznawanie przybywających uczestników, długie rozmowy, wiadomo – kulinarne ;) Dzień pierwszy warsztatów – spotkanie z Jerzym Sobieniakiem. Na początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację(...)rozmowom nie było końca :D      Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane nam było pracować tego dnia. Wspaniały wykład na temat serów – naszych, polskim, najsmaczniejszych ! Tematem przewodnim warsztatów, były warzywa sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy

kolorowotorcikowo
1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella, Spaghetti "Zakochany Kundel" 151

musi być jedzenie), przyrządziłam spaghetti z mięsnymi klopsikami, aby przez moment poczuć się jak w przysłowiowej bajce. Pełna miłości dla mojego wspaniałego Męża, zakochana w gotowaniu i fotografii kulinarnej. Danie przygotowane na konkurs makaronowy marki Lubella jest prosto z serca, jest pełne miłości i uczuć. Propozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje. Jak przepiękna Lady z rodowodem(...)pieprz oliwa Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 3 łyżki bułki tartej sól pieprz bazylia mąka pszenna Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno listki bazylii do ozdobienia garść startego parmezanu Wykonanie: Najpierw przygotować pulpeciki. Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami. Zrobić małe kulki, obtoczyć

Trufelkowo
LETNIA SAŁATKA OWOCOWA +KONKURS! 148

Lato to taki wyczekany przeze mnie czas n ie tylko ze względu na pogodę, ale przede wszystkim ze względu na to jak dużo fantastycznych warzyw i

Ostra na Słodko
Shanghai wok – warzywa z woka 198

warzywa z woka Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci niewidzialne(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość krótko smażona , więc nie taka najgorsza pod względem zdrowotnym ,a sama potrawa pyszna , szczególnie makaron undon – naprawdę wyjątkowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 małe paczki, surowego makaronu undon ( można

Ogrodnik w podróży
Tortellini zapiekane z brokułem 8504

Zawsze w mojej magicznej szufladzie mogę znaleźć coś,  z czego mogę wyczarować wspaniały obiadek. Tzw zapasy "na czarną godzinę".:) Też tak chomikujecie? Tym razem w

O kuchni z uczuciem
Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 144

Dziś zapraszam Was na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową. Pyszna propozycję, która nadaje się zarówno na drugie śniadanie, jak i obiad czy

Słodkie okruszki
sałatka tortellini 357

Składniki: -opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (w biedrze są tanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie

Tanie przepisy studenckie
Wegetariańskie lasagne 186

lasagne -sos pomidorowy -mix warzyw mrożonych ugotowanych wcześniej na parze sos beszamelowy. Jak wykonać? Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając(...)zapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są surowe, dodaj więcej sosu.   Układaj płaty. Przykryj sosem, dodaj ser w plasterkach , topiony. Następnie kolejna warstwa – płaty makaronu, sos, ser topiony w plastrach. Ostatnia warstwa to zawsze płaty, sos , Gouda topiony i beszamel. Do piekarnika na 40 minut. Smakuje najlepiej kiedy sobie poleżakuje odrobinke w piekarniku. I stężeje. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kalmary smażone z pietruszką 192

Danie bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze – pyszne. Proponuję kupić mrożone i pokrojone kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis. Składniki: mrożone kalmary 4 ząbki czosnku 1 nieduża cebula pęczek pietruszki oliwa z oliwek przyprawy: sól(...)gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto

Gotuj z Misiem
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 111

wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej(...)kawałek i była to ilość w zupełności wystarczająca. Zmniejszyłam też ilość limonek. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podczas warsztatów jedliśmy z pielmieniami, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 127

patelnię dodaj pomidory z puszki oraz ciecierzycę i kukurydzę odsączone z zalewy. Dopraw danie solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez 10 minut. Gotowe danie podawaj z ugotowanym pełnoziarnistym ryżem i pokrojonym na plasterki awokado. Posyp świeża kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.  Rada: Jeśli chcesz zabrać awokado do pracy, skrop je sokiem z cytryny, wtedy(...)wymieszać się sałatce z sosem.  Czwartek - Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Pieczony kalafior jest przepyszny, nie tylko jako dodatek do makaronu, ale też na przykład w sałatkach. Proponuję, aby ugotować tylko połowę (200 g) makaronu penne i wymieszać go z połową upieczonego kalafiora i pomidorków, zaś pozostałe warzywa zostawić na piątek i podać jako sałatkę do ryżu

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsza na świecie pomidorówka 93

generelnie miałam zakaz zbliżania się do kuchni i to kategoryczny. Może to zabrzmi źle, ale za kuchnią mamy nie przepadam, pomijając fakt, że jedzą mięso, poprostu czuć w jej daniach, że tego nie lubi. Twierdzę uparcie, że połową sukcesu w gotowaniu, zreszą we wszystkim czym się zajmujemy jest miłość do tego co robimy. Nie każdy musi kochać gotowanie(...)przepis będzie dla Was oczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już nigdy nie ruszycie. Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie. Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra. Składniki

greenscarf
Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami 169

przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie(...)pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego

kruche babeczki
Prażony aromatyczny kokos- aromat Azji 227

innych krajach min. również w kuchni Tajlandii czy Bali i nie tylko.Nazywany jest Serundeng. Zależnie od upodobań i kraju może być bardziej ostry lub bardziej słodki.Kwestia upodobań kuchni danego kraju.Oryginalnie dodaje się cukier palmowy,ale można go zastąpić cukrem trzcinowym lub rodzimym cukrem brązowym wytwarzanym z białego cukru a swój kolor zawdzięcza dodaniu melasy w procesie karmelizacji.Fakt,że smak(...)kwaśkowym (tamaryndowiec) jest idealnie zbalansowany. Prażonym kokosem można panierować krewetki które w ciągu zaledwie 2-3 minut sa już gotowe.Można również posypywać tą mieszanką azjatyckie potrawy z makaronem i w zasadzie zastąpić nim można wszystko co posypujemy sezamem. Przechowywać można taki kokos długimi tygodniami zamknięty szczelnie w ciemnym pojemniku lub szafce. Jeśli nie mamy dostępu do potrzebnych składników

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół w zdrowej, azjatyckiej odsłonie z kurczakiem 188

Okres grudniowo-styczniowy jest skupiskiem zarazków. Od początku grudnia ratuje się na wszelkie możliwe sposoby, a z pomocą przychodzi rosół. Dobry na choroby i.. kaca

Czarnawisienka
Spagetti Fructti Di Mare 142

ViolaPassion Spagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego

Viola cooks with passion
Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 104

Kurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i

Roślinna - blog wegański
Rozgrzewający rosół z dynią 166

Rosołek idealny na jesienne dni - lekko rozgrzewający za sprawą papryczki chilli i słodziutki dzięki puree z dyni. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g

My Culinary Art
Sałatka z Surimi 322

Jedna z moich ulubionych sałatek a prawie każda darzę ogromna miłością ;) od zawsze w domu rodzinnym mówili że żywię się jak królik, bo warzywa i ja

NaKońcuJęzyka
Błyskawiczny sos śmietanowy z kurczakiem 318

Wczoraj odezwały się głosy na FB-ku, w komentarzach i e-mailach, że cykl z sosami wychodzi na przeciw Waszym oczekiwaniom. Ciesze się z tego bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROSÓŁ Z KUKURYDZĄ, KURCZAKIEM I NOODLAMI 234

Bardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania