dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:753/1001)

O wyższości dnia powszedniego nad dniem świątecznym 138

Będzie trudno. Może choć kolacja nam zostanie? Na pewno będę się o to starać. Dlatego moje dzisiejsze wynurzenia na temat wyższości dnia powszedniego nad świątecznym chcę zilustrować  zwykłym daniem. Na stół stawiam gorącą zupę, nakrywam i ogłaszam: zupa na stole. Raz, drugi: zupa na stole, a towarzystwa ni ma. Wreszcie trzeba huknąć w przestrzeń, by zareagowali. Są. Siadamy(...)skrzydełka drobiowe - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników i ok. 2 litrów wody otrzymuję 8 porządnych talerzy. Warzywa obieram, myję, trę na tarce

I tu będę miała takie te
Noodles z kurczakiem na obiad 155

łyżki czarnego i białego sezamu W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do gotującej wody wrzuć makaron i zdejmij z kuchenki. Odstaw na bok na 4 minuty. Napęczniały makaron odcedź. Obierz ze skórki i pokrój batata w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z olejem.Pokrój kurczaka w cienkie paski. Posyp solą, chili i pieprzem i odstaw na bok. Przygotuj(...)dodaj cały sos i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną w piórka dymkę, pokrojoną kolendrę, sok z limonki, bataty i odcedzone noodles. Wymieszaj wszystko trzymając woke na kuchni aby całe danie było gorące. Mieszaj cały czas aby danie się nie przypaliło. Podaj noodles z kurczakiem i ćwiartką limonki. Posyp sezamem, opcjonalnie. The post Noodles z kurczakiem na obiad appeared

codojedzenia
Ramen po mojemu 145

Rosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki

W SMAK
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 140

oryginalnej wersji do potrawy dodaje się dobre wino. Ja ze względów na niemożność spożywania wszelakich alkoholi oraz na to, że również mój mały domownik wprost przepada za tym daniem, nie dodaję do spaghetti wina. Lecz bez względu na to, czy moja wersja jest bliska czy daleka od oryginału, najważniejszym jest fakt, że zarówno ja, jak i domownicy czy goście(...)łyżki przecieru pomidorowego niespełna 1/2 szklanki bulionu 2 łyżeczki oregano (suszone) sól i pieprz do smaku świeża bazylia (lub szczypta suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania Przygotowanie: Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem

Słodkie okruszki
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 127

fajnie jest mieć gdzieś na horyzoncie nawet myśl, że ktoś to danie robi lepiej ale czy istnieje słowo perfekcja w kuchni? Myślę, że zamiast słuchać o perfekcji, idealnych daniach lepiej wziąć się do roboty i zacząć po prostu pichcić na miarę swoich możliwości. A czy konkretna potrawa zaliczy się do tych najtrudniejszych w wykonaniu? To rzecz względna(...)Ponad to odmiana arborio zawiera więcej skrobi niż zwykły ryż - czyli ładnie nam zagęszcza całą potrawę. Aha, i trudniej go rozgotować. Standardowo z ryżem do risotto jest podobnie jak makaronem - 80-100 g na osobę. Z racji tego, że podczas gotowania ryż zwiększa swoją objętość warto wziąć największą patelnię jaką mamy pod ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad

Right Behind The Kitchen
Mąka orkiszowa lepsza od pszennej 51

powinna gościć w diecie osoby nietolerującej glutenu lub chorującej na celiakię. Pamiętajmy jednak, że reakcja organizmu na orkisz jest bardzo indywidualna i zależy od poziomu nietolerancji glutenu przez daną osobę. (może zainteresuje Cię artykuł o nietolerancji na gluten, jest tutaj ). Rodanid w orkiszu Rodanid jest to substancja występująca w orkiszu, która wyróżnia go na tle innych zbóż. Jest to związek(...)Mąka orkiszowa jest dostępna zarówno razowa (np. typ 1850, 2000), jak i jasna, wykonana z ziaren pozbawionych otrąb (np. typ 405, 650). W niektórych sklepach, szczególnie internetowych, można kupić makarony z mąki orkiszowej oraz chrupki, krakersy czy ciasteczka. Jak widzicie mąka orkiszowa jest zdecydowanie zdrowsza niż tradycyjna mąka pszenna. Moim zdaniem warto wykorzystywać ją w kuchni, tym bardziej, że świetnie

Natka Pietruszki
Domowa zupa grzybowa ze świeżymi podgrzybkami 189

Skoro sezon grzybowy w pełni i wreszcie po suchym lecie sypnęło podgrzybkami to tradycji musi stać się zadość. Na stole zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków. Taka

Smaczna Pyza
PAPPARDELLE Z MARCHEWKI 126

Marchewka a'la pappardelle bije u nas rekordy popularności. To genialny sposób na przemycenie najmłodszym warzyw. Dzieci w większości uwielbiają makarony, marchewkę już niekoniecznie... Dla wszystkich niejadków, ale także dla łasuchów, błyskawiczna i pyszna jarzyna do obiadu. Polecam bardzo gorąco. Składniki: - 3-4 średnie marchewki - 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - sól (u mnie himalajska) - czarny(...)mieszając kilka minut podsmażyć. Delikatnie posolić. Podawać posypane czarnym sezamem lub bez niczego. Tak przygotowana marchewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale może być również samodzielnym (dietetycznym) daniem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ZUPA POMIDOROWA 158

temu skórka ładnie odejdzie od pomidora. Po obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat. Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na(...)wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Zupkę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem,makaronem lub kluseczkami. SMACZNEGO!!! A tu przepis w formie filmiku

Mała w garnku miesza
Sos pieczarkowy 171

Dobry sos to podstawa każdego dania obiadowego. Nie zawsze musi być to mięsny sos,taki pieczarkowy doskonale sprawdzi się w niejednym daniu nadając mu niepowtarzalnego smaku. Jego zaletą jest również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych. 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól(...)złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem. Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy

Kolorowa kuchnia Elki
30 przepisów na listopad 142

dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie(...)cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem

Moja smaczna kuchnia
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 159

O tym, że szpinak naładowany jest wszelakimi witaminami, ma właściwości lecznicze i zbawiennie działa na nasz organizm - nie będę Was przekonywać. Wbijali nam to w szkole

Walijskie Pichcenie
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 136

hl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino(...)Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica

królestwo garów
Risotto z kurczakiem i szparagami 179

Risotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania