Dobry sos to podstawa każdego dania obiadowego. Nie zawsze musi być to mięsny sos,taki pieczarkowy doskonale sprawdzi się w niejednym daniu nadając mu niepowtarzalnego smaku. Jego zaletą jest również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych. 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól(...)złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem. Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy
Kolorowa kuchnia Elkidodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie(...)cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem
Moja smaczna kuchniaO tym, że szpinak naładowany jest wszelakimi witaminami, ma właściwości lecznicze i zbawiennie działa na nasz organizm - nie będę Was przekonywać. Wbijali nam to w szkole
Walijskie Pichceniehl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino(...)Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica
królestwo garówRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzą dania z kuchni niemieckiej. W Tokio jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri(...)Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja
Kuchcik gotujemaleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa(...)Wrzucamy posiekaną w drobne kawałki peperoncino. Po kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące
Bon Ton ItaliaSkładniki brokuł, 1/2 szt cebula, 1 mała szt czosnek, 2 ząbki olej, 3 łyżki serek topiony, 150g woda, 1 szkl sól, pieprz Przygotowanie Brokuł gotujemy
Gotowanie moimi oczamiCzas Przygotowania : 20 min Czas Pracy : 40 min Gotowe w : 1 h Makaroniki z cukinii są naszym tegorocznym hitem! Jak narazie posmakowały każdemu, kto tylko
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyW gonitwie świątecznych przygotowań - sprzątania, zakupów, gotowania czy pieczenia, często nie mamy czasu, aby zjeść porządny obiad. Dlatego, aby nie chodzić głodnym polecam zrobić szybką potrawkę
Kuchnia MagdaLenyNie wiem co to za problem, gdy ma się domu dzieciaczki – niejadki, na szczęście nie mam tego problemu. Moje maluchy pochłaniają właściwie wszystko, co by
dom-agi.plPiccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy
Poezja smakuzwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz zup i sałatek. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól w sałatkach. Gałka muszkatołowa - doskonale podkreśla smak zup, sosów oraz pieczonych ziemniaków i dań z kapusty. Nie bój się jej stosować, wystarczy mała szczypta albo dwa pociągnięcia na tarce, aby dodać smaku potrawie. Gałkę muszkatołową dodawaj zawsze w minimalnych ilościach. Estragon - ma słonawy(...)potrzebuje długiego czasu gotowania, aby uwolnić swój pełny smak. Dobrze łączy się z rozmarynem, pietruszką, szałwią, cząbrem, oregano, cynamonem i ostrą papryką. Mięta - jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu. Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków
Cztery Fajeryjest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki(...)czerwonej słodkiej mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka = 250 ml Wykonanie: Pracę z sosem podzielić sobie na dwie części. Wieczorem przygotować i nasolić cukinię
Poezja Smaków - blog kulinarnyJagody już się powolutku kończą, zatem na pożegnanie chciałam Wam zaproponować danie przepyszne i naprawdę bardzo jagodowe. Sprawdzi się idealnie w kuchni leniuszków, którzy marzą o pierogach, ale nie mają ani babci pod ręką, ani sił, by za lepienie zabrać się samodzielnie. To jest ten sam smak właściwie, tylko zupa jest nieco lżejsza i robi się ją naprawdę ekspresowo(...)jagodowa (porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami) 0,5kg jagód 3l wody syrop klonowy bądź cukier kokosowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Jagódki trzeba dobrze umyć i przebrać z niepożądanych gałązek, listków czy robaczków. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zostawić leciutko pyrkającą na 5-10 minut
Przepysznik - BLW i nie tylko