Przepis na sałatkę znalazłam w książce "Słodkie pieczone kasztany" Aleksandry Seghi. Radicchio to cykoria sałatowa. Z wyglądu sałata o pięknych purpurowo - białych liściach, jednak
Moje Małe CzarowanieKolejnym pomysłem na nieskomplikowany i w miarę szybki do przygotowania obiad jest gulasz drobiowy. Pierś z kurczaka z duszonymi na patelni warzywami i pomidorowym sosem
Simply FoodKarkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu
Moniki SmakołykiNa jesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZnacie popularne sosy słodko-kwaśne, które można kupić w sklepach? Zazwyczaj są pełne chemii i tłuszczu a mimo to nie raz zdarzyło się po nie sięgnąć
Szefowa kuchniSkładniki: (1-2 małe porcje) 5 marchewek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek kilka kropli soku z cytryny świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: Marchewkę
KreatywnePinyWitajcie! Czas na mój hit! Nie dość że przepyszny to na dodatek gotowy w 5 minut! . Idealne na śniadanie czy prosty deser. Musicie zaopatrzyć się koniecznie
Kuchnia PROzdrowotnaWęgier, Polak dwa bratanki.... Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli
Bon Appetit MałgorzatySchab pieczony na cebuli, to smaczne i proste w przygotowaniu danie na wiele okazji. -- Skład: ~1,2 kg schabu, 6 cebul, 70 g smalcu, 1 szkl. groszku z marchewką, łyżka soli, łyżka pieprzu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i chowamy na noc do lodówki lub pieczemy od razu. Cebulę kroimy w grube plastry i wykładamy w naczyniu(...)rozgrzanym piekarniku 200-220 st. C/ 90 min. -- Po upieczeniu czekamy minimum 15 min. i wówczas wyjmujemy mięso żeby poporcjować. -- -- Serwujemy na gorąco z czym kto lubi ... ziemniaki, ryż, makaron. *** jeżeli chcemy schab na kanapki, to w całości zapakowany chowamy na 12h do lodówki. -- Smacznego
chleba naszegowykonane jest z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej (grubości 3.5 mm), dzięki czemu zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła. Patelnia nadaje się do beztłuszczowego smażenia wszystkich dań bez ryzyka jej przywierania co sprawia, że nasze potrawy mogą stać się o wiele miej kaloryczne Patelnię po użyciu możemy bez problemu umyć w zmywarce(...)marzył mi się taki duży WOK. Jeżeli nie macie pomysłu co w nim przygotować to polecam wypróbować przepis na Pad Thai w moim wydaniu, czyli makaron smażony po tajsku z krewetkami Post Recenzja WOKA od Ballarini pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZapiekanka to dobra rzecz. Zapiekanka makaronowa szczególnie. To proste i wdzięczne danie, które można modyfikować na dziesiątki sposobów. Nie mam wielkich oporów, by uznać tę konkretną zapiekankę makaronową rodem z Dzikiego Zachodu za najfajniejszą jaką do tej pory robiłem. Jest bardzo kremowa, sycąca dzięki kurczakowi, lekko pikantna i aromatyczna dzięki ziołom. Te zioła wydają się takie zwykłe - przecież(...)bazylii. Okazuje się jednak, że w głębi Ameryki stanowią one podstawę ulubionej mieszanki nazywanej ranch mixem . Muszę powiedzieć, że przekonałem się do tego zestawu. Bardzo! Składniki: 150 g suchego makaronu (krótkie tagliatelle, świderki, kolanka, muszelki...) 150 g serka kremowego 1 ugotowana pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy z chili (lub mała puszka zwykłej kukurydzy i 1- 2 łyżeczki posiekanej
zadanie-gotowanieconchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte 1 scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię kroimy na mniejsze kawałki(...)wysmarowanym oliwą. Muszle posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** PREPARAZIONE Cuocete i conchiglioni in abbondante acqua bollente salata, scolateli e tenete da parte. Tagliate lo scalogno a dadini. Tagliate la zucca a cubetti. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete lo scalogno e la pancetta e lasciate rosolate. Unite la zucca, salvia
La grande e la piccola cuocaprezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które(...)borówki z kremem. Autorami przepisów jest Natalia, zwyciężczyni poprzedniej polskiej edycji Masterchef Junior, ale po jednym przepisie prezentują też pozostali finaliści. Ich przepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które prawdopodobnie wymyślili nadgorliwi rodzice (pieczone przegrzebki, krewetki i małże), do prawdziwie kreatywnych dzieł małych mistrzów patelni (np. jadło góralskiego wegetarianina). Bardzo ciekawy jest dla mnie rozdźwięk pomiędzy
Ugotowane pozamiatanechorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Będzie obecny w każdej z mąk z danego gatunku zboża. W mniejszej ilości gluten znajduje się również w owsie. To on nadaje sprężystość, lepkość i plastyczność każdemu ciastu . Jest nośnikiem smaku i aromatu. Nietolerancja glutenu – celiakia(...)odżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo
Karo in the Kitchenktóre można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina. Dlaczego w brytfannie(...)wyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego
Z Kuchni Do KuchniListopad to miesiąc rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję
Kawa z mlekiem10.06,2019 Przepis na pesto dostałam od znajomej z Podhala. Pokrzywy również przywiozłam. Zebrane na górskiej łące z dala od miejskiego zgiełku. Zbierajmy raczej młode, jeżeli
gotuj ze mnąkcal, B 43,6 g, W 66,9 g, T 35,8 g Sobota - Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Na weekend przygotowałam dla Was dwa dania mięsne. Patent polega na tym, że kupujemy jedną podwójną pierś z kurczaka i dzielimy na pół, na dwa kolejne obiady. W sobotę proponuję pyszną zapiekankę makaronową z dodatkiem szpinaku(...)dodatek kurczaka. ➤czas przygotowania: 35 minut w 1 porcji: 860 kcal, B 50,1 g, W 77,7 g, T 39,5 g Składniki / na 2 porcje: 200 g makaronu kokardki lub innego drobnego (u mnie pełnoziarnisty) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drugą zostaw na szaszłyki) 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach sól i pieprz 3 łyżeczki
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam wszelkiego rodzaju kasze. Są wspaniałym dodatkiem, zarówno do dań obiadowych, jak i do sałatek. Ostatnio upodobałam sobie jednak sałatki. Można je podawać i na zimno i na ciepło. Wraz z różnymi dodatkami, mięsnymi lub wegetariańskimi, będą idealnymi propozycjami na lunch, kolację, czy po prostu zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, do przygotowania której(...)się jej Wam kupić, użyjcie zwykłej zielonej. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na kasze: Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą Sałatka z pęczakiem i fetą Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki Sałatka z kaszą orkiszową Kuskus z bazylią Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z kuskusem i cukinią Czas przygotowania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityspiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką z ogórków i marynowanego imbiru. Inspiracją był(...)mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie) lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych 100 g boczniaków pokrojonych w mniejsze kawałki dowolny azjatycki makaron Przygotowanie Jeżeli używamy suszonych grzybów, należy je zalać gorącą wodą i odstawić na parę minut. Umyty schab obwiązać sznurkiem, włożyć do garnka z grubym dnem. Zalać wrzątkiem, zagotować, a następnie wodę odlać
Stare GaryFilety z kurczaka, najlepiej pachnące latem pomidory i dobrej jakości ser pecorino lub parmezan-to się musi udać :) SKŁADNIKI:(3-4 porcje) 2 pojedyncze piersi z
Kopystką po garachTradycyjny mięsny obiad w naszym domu, czyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które
Klasyka Gotowaniapodzielone na poddziały, co znacznie ułatwia wyszukiwanie przepisu. * Przystawki * Zupy * Zupy czyste i buliony * Zupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta(...)wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie Troy (klik tutaj) . Bardzo serdecznie dziękuję Troy za świetną książkę
Zrób to smacznieZielone tajskie curry z krewetkami – proste, pełne smaku, z możliwością dopasowania pikantności pod własne możliwości. Jeśli lubicie choć trochę kuchnię azjatycką, zwłaszcza tajską lub hinduską
Pociąg Do Kuchniszczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan . Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie(...)nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak. Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Wegański parmezan każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku. Artykuł Wegański parmezan pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża(...)podróż. Być może nie każdy lubi pierogi z owocami na słodko, ale każdy pewnie spotkał się z pierogami z truskawkami J Do truskawek dodałam trochę czereśni. Bardzo, bardzo polskie danie. We mnie wzbudzające same najlepsze wspomnienia z czasów, gdy byłam małą dziewczynką. Moje dzieci zajadały się nimi podobnie jak ja trzydzieści lat temu. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora
bistro mama