pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo(...)skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje
Ciastka - domowe słodkościKto nie kocha kuchni włoskiej? Chyba nikt nie ma takich osób, bo tak samo jak kochamy kotlety schabowe tak samo kochamy pizze czy lazanię. My też
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku
Kawa z mlekiemnich czerpiemy witaminy i minerały, a do tego dostarczają błonnika, aby nasze jelita prawidłowo pracowały. W mojej kuchni warzyw jest dość dużo, zarówno w surówkach, jak i w innych daniach obiadowych. Staram się wykorzystywać warzywa sezonowe i mogę je jeść przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy(...)Tutaj moim sprzymierzeńcem jest na pewno parowar. Przy okazji warzyw wspomnę o ziemniakach, które kiedyś były na moim stole bardzo często. Obecnie zamieniłam je na ryż, kasze gruboziarniste i makaron pełnoziarnisty. Ogólnie uważam, że ziemniaki nie są złe, gdyż zawierają potas i dobrze wpływają na układ pokarmowy. Niezdrowe stają się tylko wtedy, gdy podamy je z tłustym sosem. Jeśli
Kuchcik gotujeDziś przedstawiam coś lekkiego na te ciepłe dni. Pyszna i aromatyczna zupa w stylu tajskim na mleku kokosowym z łososiem i boczniakami z pewnością zadowoli amatorów
karmelowyprzelewamy zimną wodą *** *** Żółty ser kroimy w kosteczkę *** *** Paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kostkę *** *** W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki: mięso z kurczaka, żółty ser, makaron, ogórka, paprykę, rzodkiewki, kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz drobno posiekany szczypiorek *** *** W osobnej miseczce umieszczamy składniki na sos do sałatki: majonez, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięty czosnek oraz po szczypcie soli(...)sałatkę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z ApetytemOstatnie smaki wciąż krążą wokół kuchni tajskiej. Przy okazji tego wpisu chciałam Wam wymienić kilka podstawowych składników tej kuchni, które powinniście mieć w domu, aby móc samodzielnie przygotowywać dania kuchni tajskiej. Do najważniejszych należą: kokos, limonka, papryczka chilli, kolendra, ryż, czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, trawa cytrynowa, ocet ryżowy, pasta z tamaryndowca czy galangal(...)powinny być idealnie wyważone. To kuchnia dość prosta i szybka, chyba dlatego tak często gości u mnie na talerzu. PRZEPIS NA ZUPĘ KOKOSOWĄ Z RYBNYMI PULPECIKAMI SKŁADNIKI: - opakowanie makarony chow mein (zamiennie ryżowy) - 3 ząbki czosnku - 2 -3 plastry imbiru - kolendra natka - limonka - chili świeże - kilka boczniaków - kawałek wolowiny - 3/4 puszki mleczka kokosowego - 1/3 fenkułu - 1 mała pietruszka - olej
SMYKWKUCHNILubicie zapiekanki?? bo ja bardzo, zawsze wybieram składnikami które najbardziej lubię i tak powstaje zapiekanka.Tym razem postawiłam na brokuł i ser jako główny składnik i nie
Różowa kuchniaDziś mam dla Was prosty, ale pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę
Słodkie okruszkiwigilijnej kolacji u nas w domu zawsze są kluski z makiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto(...)masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne, natknęłam się na grudniowe wydanie Soli i Pieprzu z roku 2000. Na stronie poświęconej jadalnym prezentom dla naszych Najbliższych, znalazłam przepis na makaron w kształcie gwiazdek. Gwiazdki z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego wycinany foremkami do ciasteczek, a następnie suszymy na papierze do pieczenia przez dwa dni. Wkładamy do ozdobnych, przezroczystych woreczków
Posadzone i zjedzoneTo kolejny szybki pomysł na obiad. Powinien się nazywać: Jak w mniej niż pół godziny ugotować coś bardzo smacznego i sycącego? Składniki: 250 g tagliatelle + 2
Qlinarnie i QlinarnieUwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju sosów. Tutaj pesto użyłam
Corner With RecipesLubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie
Szefowa kuchniJeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen , zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)papryki 0,5kg cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii Wykonanie: Cukinię kroimy
Czerwona Porzeczka