Chodziły za mną grzyby i soczewica. Na ogół przyrządzam na kolację kanapki lub makaron . Ale dzisiaj proponuję gulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje(...)mojego kuchennego repertuaru. Dobrym pomysłem okazała się również mieszanka różnych grzybów. Co prawda zimą nie ma takiego wyboru ale w sklepie znalazłam portabello, shitaki i boczniaki. Wyobrażam sobie to danie późnym latem kiedy to w lesie obrodzą kozaki i prawdziki. Na pewno je wtedy znowu ugotuję! Gulasz grzybowy Składniki: na 4 porcje 120 g soczewicy puy, waga sucha
codojedzeniaAromatyczna zupa pieczarkowa to jedno z moich popisowych dań. Moja rodzinka bardzo ją lubi. Robi się ją szybko,smakuje rewelacyjnie. Duszone pieczarki ,świeże zioła i warzywa dają taką kropkę nad i ;) 🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Jeśli spodobał Ci się przepis zapraszam do polubienia mojej strony, będzie mi bardzo miło 🤗🤗 Składniki dla 4 osób: 2 litry wody 20 dag pieczarek(...)selera naciowego 1/2 pęczku kopru Sól i pieprz do smaku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 kostka rosołowa naturalna 20 dag drobnego makaronu Jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki myję, kroję w kostkę, smażę na rumiano na patelni. Do garnka wlewam 2 litry wody,dodaję pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obieram
Gotowanie Patkiczasie serwujemy mus czekoladowy posypany orzechami laskowymi. Wprowadzajcie slow life do Waszego życia. Wybierając się w takie magiczne miejsca, gotując w domu (przepisy Davida są takie proste, a dania smakują fantastycznie!) i zmieniając nawyki. Jak? Ja ostatnio szczególnie zmieniłam nawyk zakupowy. Na zakupy mam zawsze niewiele czasu, więc w każdy weekend były ogromne zakupy w supermarkecie. Gdy otworzyłam(...)lokalnymi warzywami zaraz obok rybnego. Był tam wiele lat, ale z przyzwyczajenia kupowałam gdzie indziej – gdzie było dalej i nie zawsze po drodze. Codzienne zakupy, takie jak kasze, makarony, serki – robię w sklepie po drodze z pracy, mijam także piekarnię. Brakowało mi tylko sklepu mięsnego. Okazało się, że taki jest – 2 km obok. Ekologiczni dostawcy, wyroby wędliniarskie
Poezja smakubędziemy ściśle trzymać się kolejności wykonywanych czynności. Co więcej, czas kiedy papryka siedzi w piekarniku możemy swobodnie wykorzystać na co innego, więc de facto, samo przygotowanie dania może nam zająć nawet krócej. Papryka faszerowana na szybko – składniki dla 4 osób 4 średniej wielkości papryki w dowolnym kolorze 500 g mielonego mięsa(...)wina – u mnie białe opcjonalnie: ser żółty do zapieczenia na wierzchu, 8 plasterków Papryka faszerowana na szybko – wykonanie Uwaga, jeśli chcesz przygotować to danie naprawdę szybko, kolejność jest bardzo istotna. Włącz piekarnik na 200 stopni, termoobieg. Posiekaj drobno cebulę i delikatnie podduś ją na łyżce oleju na dużej, pojemniej
PatchworkPiękne lato mamy tej wiosny Przy takich temperaturach człowiek nabiera ochotę na lekkie i bardziej warzywne dania (przynajmniej ja tak mam XD ). Stąd też i pomysł na lekką sałatkę włoską z chrupiącym salami. Osobiście uwielbiam sałatki w których coś chrupie, a w tej chrupią aż dwie rzeczy, bo mamy w niej i chipsy z salami i cudowną mieszankę(...)mixie zajdziemy pestki słonecznika, dyni i cudowne orzeszki pinii. Wprost idealna mieszanka do sałatek! Sałatka włoska z chrupiącym salami Składniki: kulka mozzarelli około 100 g salami 100 g makaronu penne około 50 g rukoli 6-8 pomidorków koktajlowych opakowanie mixu sałatkowego Italia Helio 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony pieprz sól Makaron gotujemy al dente
PatiGotujeTruskawki ze Śmietaną 50g Herbata Zielona Sencha China 50g Herbata Czarna Słodkie Pomarańcze 50g Przyprawy :zdrowe , tanie , naturalne i bez chemii jestem na TAK . Idealne do dań, zup,past,sałatek, przystawek, ciast, deserów, kaw czy herbat . Do wyboru -do koloru. Czarnuszka 30g Goździki całe 30g Curry India 100g Lubczyk nać suszona(...)Sól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa Mąka pszenna razowa GRAHAM
Gotowanie PatkiDanie, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Może wydaję się skomplikowane, ale robi się je niemal błyskawicznie. Całość wspaniale komponuje się ze sobą. Pieczarki faszerowane pasztetem, zapiekane pod serową kołderką, podawane na makaronowych gniazdkach i szpinak... Niebo w buzi. Polecam, bo warto spróbować ;) Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/ Składniki: 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI 10 świeżych, dużych(...)pieczarek 75 g żółtego sera 1 łyżka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 250 g makaronu wstążki sól, pieprz Pieczarki umyć, wyciąć ogonki i część miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć około 1,5 łyżeczki pasztetu, wierzch posypać tartym, żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać
Domowa cukiernia EwyJeśli nie gotowanie, to co? - robótki ręczne 4. Ukochane miejsce odpoczynku wakacyjnego? - bezludzie z dala od cywilizacji 5. Twoja ulubiona potrawa? - jest ich wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan 11. Morze czy góry? - góry(...)góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko? - jajko na miękko 5. Wolisz piwko czy winko? - winko 6. Jaki jest Twój ulubiony smak lodów? - mięta z czekoladą 7. Twoje popisowe danie to . .? - nie ma takiego 8. Ulubiony owoc sezonowy to? - czereśnia 9. Czy lubisz koty? - uwielbiam 10. Kuchnia azjatycką czy włoską? - obie 11. Landrynki czy dropsy ;) ? - landrynki http://takietampichcenie.blogspot.com
Kuchenne zapiski EdytyAromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków 1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)masło i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista to dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Podczas smażenia - grzyby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę
Ugotowaćjesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkami Już kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3 Przypominam sobie tamte chwile. Kiedy było(...)odsunęłam przyjaciół. Rodzinę. Czemu ja sama odsunęłam się od życia... i najlepsze w tym wszystkim jest to, że tego po prostu nie wiem.... Teraz wracam. Oddycham najmocniej jak się da. Znów uczę się szczerze śmiać. Wracam późno do domu. Po wieczornym spacerze pełnym rozmów i wygłupów z przyjaciółkami. Nie staram być się idealna. Staram się być szczęśliwa. I pomimo
More food, love and dreamszaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją(...)właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii
Z Kuchni Do Kuchniwiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem(...)ciasta wycinamy (np. szklanką) krążki, nakładamy na nie po pełnej łyżeczce farszu (powinno go być tyle, by pierogi nie były puste, ale też nie zbyt dużo, by dało się je skleić) i dokładnie zlepiamy brzegi. W czasie gdy będziemy zajmować się drugą porcją ciasta, gotowe pierogi układamy np. na desce posypanej mąką i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły. Z podanych
Ratunku obiadilość gorącej wody Dodatkowo: 20 dag makronu długie wstążki 1 łyżka oleju gorąca woda sól do smaku natka pietruszki świeża do posypania dania szczypiorek świeży do posypania dania Wykonanie: 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy(...)ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy. 4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące. 5. Smacznego życzę. #lubelloveinspiracje #lubella
Izabelawkuchnisię na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej(...)Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki. Post Bitki wieprzowe z szynki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTen przepis przygotowałam już jakiś czas temu, z myślą o książce kulinarnej z przepisami na kolacje na ciepło i zimno, które zrobisz w 40 minut. Póki
nietylkopasta.plDziś przedstawiam coś bardzo pożywnego. Pyszny gulasz z karkówką i cukinią, z dodatkiem pieczarek i fasolki szparagowej zapewni nasycenie na bardzo długo. Co więcej, jest bardzo
karmelowyMoja rodzinka uwielbia zapiekanki, staram się je robić za każdym razem z innymi dodatkami, najczęściej są to makaronowe zapiekanki, takie lubią najbardziej :) Dzisiaj zrobi ł am
Sama słodycz i szczypta chiliJakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić
karmelowySzybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: (na 2 porcje) 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 10-15 g masła łyżka oliwy z
KreatywnePiny