Dziś przedstawiam Wam przepis na danie z mojej ostatnio ulubionej kuchni indyjskiej. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł mi w oko przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera. Generalnie jego książka “Simple honest food” jest kopalnią genialnych, prostych i rewelacyjnych przepisów(...)pierwszy raz z niej skorzystałam i po raz kolejny się nie zawiodłam. Curry wyszło przepyszne, delikatne, nie za pikantne z soczystym kurczakiem i szpinakiem. Świetnie zgrało się z makaronem ryżowym, ale też można podawać je z ryżem jeśli lubisz. Ja za nim nie przepadam, więc wymieniam na inne zapychacze Jeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam
karmelowyBardzo szybkie danie. Zupa przyjemnie rozgrzewa i jest zdrowa. Z powodzeniem można zastąpić krewetki kawałkami kurczaka jeśli ktoś nie jest smakoszem owoców morza. Do tej zupy użyłam kurkumy, która nadaje zupie ładny kolor. Oprócz nadania koloru posiada liczne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni mózg, serce i wątrobę, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto mieć tą przyprawę w swojej(...)kuchni! SKŁADNIKI : krewetki – 120 g suszone płatki chili – szczypta czosnek – 3 ząbki sok z połowy limonki mleczko kokosowe – 1 puszka oliwa z oliwek makaron linguine – 200 g ser żółty – 10 dkg sezam – 4 łyżki woda – ok. 1 litra suszona lub świeża siekana pietruszka – 2 łyżki papryka słodka kurkuma sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać trochę oliwy
kuchniabellissima.wordpress.comdobierać przyprawy do potraw i łączyć je ze sobą. Ewa podzieliła je na kilka kategorii, a w ramach każdej z nich rozpracowała po kilka przypraw i podała przykłady dań z ich dodatkiem. I tak poznajemy ziele angielskie, imbir, pieprz, cynamon, gorczyca, goździki, tymianek, liść laurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia(...)imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze
GRUBY WAŁEKpotrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł(...)fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi
WojnaNaSmaki.plPomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu(...)pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto: 9 gniazd makaronowych lub podobnych, garść natki pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki na sos śmietanowy wymieszać
W kuchni u MonikiJedno z moich ulubionych dań świątecznych. Słodkie, bakaliowe po prostu pyszne a do tego robi się je w zaledwie kilka minut. Zapraszam na moją wersję klusków z makiem. Składniki: 200 g maku 50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju(...)rzepakowego Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i całość dokładnie wymieszać. Makaron conchiglione ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego- przestudzić. Muszle napełniamy farszem i od razu serwujemy. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne czego żałuję to tego, że nie dane mi było zobaczyć miny trolla. Serio! Podejrzewam, że był to najszerszy uśmiech w galaktyce. Przy okazji kuchni Grażki trafiono na tatar z parówek. Naród w amoku nie doczytał, że tatar(...)lata wcześniej niż Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek przy tym to mały miki. Teraz takie czasy, że wszyscy spożywają tylko consome i tarty a parówkami gardzą. No może poza singlami
ladykitchenpysznego. Makaron w sumie jest już ugotowany , więc robota, to tylko dodatki. Składniki -makaron ugotowany, chłodny -jaja zmiksowane ser gouda Rycki ulubione przyprawy masełko marchewka sałata lodowa szynka Wymieszaj makaron z jajaem, posól, dodaj ulubione przyprawy .Roztop masło na patelni i wlej masę jajeczno-makaronową. Zmniejsz ogień do minimum i smaż omlet. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią. Najlepiej przykryj(...)patelnię. Plastry Goudy lub kawałek Goudy Ryki , pokrój na kawałeczki i posyp serem omlet, przykryj , aż ser się rozpuści. Na jeden plaster Goudy połóż sałatkę, szynkę, ja dałam jeszcze marynowanych grzybków. Zwiń w rulonik i zwiąż paseczkami marchewki. Jak chcesz przygotuj na plasterku Goudy ładną dekorację, dodaj oliwek. Pokrój omlet w kawałki. Podawaj bez chleba. Jest już makaron.Wyśmienite
Z Kuchni Do KuchniDziś przedstawiam przepis na danie typu stir and fry (mieszaj i smaż) - noodle z czarnym sezamem i papryczką chilli, idealne jako dodatek np. do WIEPRZOWINY W SEZAMIE , lub jako szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut! Składniki (2 porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno się gotować 5 minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. 2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej
Tajskie smakiProponuję sałatkę z avocado z jajkiem jako alternatywę pysznego śniadania, bez pieczywa, bez glutenu, wartościowe i sycące. Zapraszam na prawdziwe śniadanie mistrzów (proporcje dla dwóch osób
Kawa z mlekiemprzez około minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy sos tamari (lub sojowy), cukier i pieprz i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy olej sezamowy, mieszamy i ściągamy z ognia. Makaron przekładamy do naczynia, dodajemy marchewkę, cebulę i szczypiorek i całość dokładnie mieszamy. Teraz jesteśmy gotowi do klejenia placków Ciasto po wyrośnięciu wyrabiamy jeszcze palcami (nie używamy całych rąk, bo jest(...)nich płaski placek. Do środka łyżką nakładamy nadzienie i zwijamy boki łącząc je i tworząc kulkę. Wkładamy ją na rozgrzany olej klejoną stroną w dół – jeżeli się da Po około pół minuty przewracamy placka na drugą stronę dociskając łyżką albo szpatułą formując coś na kształt dysku – chcemy, żeby wnętrze placka się dokładnie upiekło. I tak pieczemy aż placek
Lamarida.plpysznym, zielonym sosie z awokado. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Sałatkę można też zamrozić. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kluczowym składnikiem tego dania jest zielony sos, gęsty, przypominający pesto, bo zrobiony w dość podobny sposób jak pesto właśnie. Bazę stanowi awokado oraz orzeszki pistacjowe. Pistacje są najlepsze, ale jeśli(...)powinien dawać kopa, czyli być pikantny. Jeśli nie lubicie ostrych przypraw pomińcie ze składu papryczkę chili, albo stosujcie wedle własnego gustu. Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, ale z powodzeniem może wystąpić w roli lekkiego dipu. Przepis na sos pochodzi z bloga Pinchofyum.com Składniki: Surowe krewetki 300-400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzrazem, do przygotowania rosołu użyłam kaczki, tym razem całej kaczki która po ugotowaniu zamieniła się w pyszny farsz do pierogów. Dzięki temu jednak kaczka dała mi dwa pyszne dania i duży obiad dla 5 osób (pierogi nawet zostały). Pysznie i ekonomicznie. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy(...)pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Kaczkę umyjcie, usuńcie z niej podroby jeśli jeszcze nie zostało to zrobione. Do dużego garnka włóżcie kaczkę, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki
nietylkopasta.plLekki ,kremowy sos grzybowy z boczniaków, okraszony nutką koperku, białego pieprzu i gałki , podkręcony smakiem z duszonej cukini.Pycha!. 1 cukinia 25 dag.grzybów boczniaków 150
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1
Bullioprawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem(...)też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia 100g makaronu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru Garść posiekanego szczypiorku Garść sezamu Przygotowanie: Bulion gotujemy
CzarnawisienkaSałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc
Smaki Ewy„Pisałam kiedyś na tym blogu, że jeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco
Wiem co jemLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1
BullioSkładniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona
KreatywnePinyLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1
BullioDanie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis(...)pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem. Składniki: - 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów suszonych - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 200ml słodkiej śmietanki - natka
Smaczne Zdrowe