Często przy okazji spotkań z koleżankami z pracy rozmawiamy na tematy kulinarne. Niejednokrotnie wymieniamy się przepisami sprawdzonymi w naszych domach. Tak było i tym razem. Po
Pieguskowa KuchniaDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla
karmelowyPieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi – trochę Japonii na Waszym talerzu. Łosoś teriyaki pieczony w piekarniu jest obłędnie wilgotny i lekki. Do tego trochę ryżu
Pociąg Do KuchniMakaron tagliatelle pęczek botwinki oliwa 2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka sól pieprz Makaron gotujemy al'dente , Botwinkę myjemy i osuszamy. Siekamy drobno. Na patelni
Gotowanie jest łatwePstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy
Kuchnia po mojemuAleż to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na Krem z zielonego groszku, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT
Moja DelicjaKotlet pożarski to mielony kotlet drobiowy lub cielęco-drobiowy. W większości przepisów najczęściej przygotowany jest wyłącznie na piersi z kurczaka, co – moim zdaniem – odbija
Moja DelicjaPstrąg prosto z patelni to chyba najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie potrawy z ryby. Nie będę się dzisiaj za dużo rozpisywać ( jak zwykle zresztą ) oto
Pieguskowa KuchniaJak zapewne wiecie kilka dni temu wróciłam z Djerby – afrykańskiej wyspy należącej do Tunezji. Wyspy, która totalnie skradła mi serce. O samej jednak wyspie opowiem
Ostra na SłodkoWielbiciele kuchni włoskiej i miłośnicy słodkości z całą pewnością wiedzą czym jest panna cotta. Delikatny, lekki, puszysty deser waniliowym smaku zachwyca podniebienia największych łasuchów. Ale czy
Ostra na SłodkoZupa z pieczonych batatów , czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści
Moja DelicjaPrędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem
Kuchnia po mojemuNiedzielny obiad w naszym domu, zawsze był okazją do spotkania całej rodziny przy suto zastawionym stole. Był to taki dzień, kiedy każdy miał czas ze
Kolizje SmakówDobrze wiecie, że w swojej kuchni bardzo często inspiruję się swoimi podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi, które dopiero przeze mną. W ostatnim czasie
Ostra na SłodkoJak wszyscy doskonale wiemy ryby są bardzo smaczne i zdrowe. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają jeż jeszcze jedną
Kulinarne przygody GatityPowroty do tradycji bywają bardzo inspirujące, odkrywcze i oczywiście zdrowe, zwłaszcza kiedy mówimy o kulinarnych podróżach do przeszłości. Nasi przodkowe odżywiali się dużo lepiej niż my
KulinarneImpresje.plPolędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o
Magiczne Życie MartyDzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef
Moja Delicja