Jak zapewne wiecie kilka dni temu wróciłam z Djerby – afrykańskiej wyspy należącej do Tunezji. Wyspy, która totalnie skradła mi serce. O samej jednak wyspie opowiem
Ostra na SłodkoWielbiciele kuchni włoskiej i miłośnicy słodkości z całą pewnością wiedzą czym jest panna cotta. Delikatny, lekki, puszysty deser waniliowym smaku zachwyca podniebienia największych łasuchów. Ale czy
Ostra na SłodkoZupa z pieczonych batatów , czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści
Moja DelicjaPrędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem
Kuchnia po mojemuNiedzielny obiad w naszym domu, zawsze był okazją do spotkania całej rodziny przy suto zastawionym stole. Był to taki dzień, kiedy każdy miał czas ze
Kolizje SmakówDobrze wiecie, że w swojej kuchni bardzo często inspiruję się swoimi podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi, które dopiero przeze mną. W ostatnim czasie
Ostra na SłodkoJak wszyscy doskonale wiemy ryby są bardzo smaczne i zdrowe. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają jeż jeszcze jedną
Kulinarne przygody GatityPowroty do tradycji bywają bardzo inspirujące, odkrywcze i oczywiście zdrowe, zwłaszcza kiedy mówimy o kulinarnych podróżach do przeszłości. Nasi przodkowe odżywiali się dużo lepiej niż my
KulinarneImpresje.plPolędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o
Magiczne Życie MartyDzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef
Moja DelicjaCześć! Urlop zbyt szybko mija i niepokoi mnie to. Jednak staram się nie myśleć, że od poniedziałku znów muszę wstawać o 3.25 i główkować. Faktem jest
Pieprzyć z FantazjąDziś przedstawiam coś dla fanów soczystych i rozpływających się w ustach steków. Przygotowanie dobrego steka to wcale nie jest taka skomplikowana sprawa. Sekret tkwi tylko w
karmelowyNigdy nie byłam przekonana co do tortilli ze sklepu.Wszystkie konserwanty, jakie są w nich zawarte przerażają mnie. Generalnie - wychodzę z założenia, że to co zrobię
Justa próbuje gotowaćDzisiejsza propozycja jest dla wszystkich poszukujących nowych smaków.Sama jadłam pierwszy raz tak przyprawione mięsko,z pewnością nie ostatni.Przepis pochodzi z książki,którą
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi go mięso
Kolizje SmakówDziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a
karmelowy2 lata temu będąc w Hiszpanii zajadałam się najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoCały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoW związku z tym, że ostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję
karmelowyPisałam Wam już, że kocham czereśnie? Gdy tylko znalazłam w sklepie ich koszyczek (2,2kg) w okazyjnej cenie to nie zawahałam się z zakupem. Oczywiście wtedy
Mania Wypiekania