Krem z pieczonej cukinii i papryki 255Słoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę
Book of spells
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 185Nigdy nie przepadałam za mocno pikantnymi przyprawi. W moim domu rodzinnym się tak nie gotowało i ja również nie miałam tego zwyczaju. Jednak po zamieszkaniu z
Kolizje Smaków
Cymes nie cymes 265Mój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa
Kuchcik gotuje
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 266Po raz kolejny miałam okazję nawiązać współpracę z firmą Ballarini , która powierzyła mi do testów kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową
karmelowy
Roladki kurczacze z włoskim wnętrzem. Obiad na weekend 275Dziś kolejne z cyklu domowych zawijasów w panierce. Miały być po Mężowsku - tak jak chińczyk lecz ból zęba uniemożliwił Ślubnemu sprawne funkcjonowanie w kuchni ;) Na szczęście
Kuchnia po mojemu
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 284Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana
Kolizje Smaków
Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce 364Moim zdaniem karkówka zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. A zapiekanka karkówka z cebulą w sosie pomarańczowo-śliwkowym to już majstersztyk! Soczysta, rozpływająca się w ustach
karmelowy
Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew 205Dziś przedstawiam jedną z moich ulubionych cukiniowych potraw. Pyszne leczo z dużą ilością cukinii, z dodatkiem papryki i chilli z pewnością przypadnie do gustu amatorom potraw
karmelowy
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 555Dziś zapraszam Was do ugotowania gulaszu według mojej receptury. Trochę czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia
Kawa z mlekiem
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 226Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety
karmelowy
Wspomnienie o cytrynowym łososiu w pysznie zielonej oprawie 196Mam dziś jadłowstręt. Może przez moje nieszczęsne spaghetti, które mi się nie udało tym razem. Pomyślicie - jak spaghetti może się nie udać. Otóż może - jeśli
Kuchnia po mojemu
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 253Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami
Moja Delicja
PIEROGI RUSKIE 203Witajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak
Sama słodycz i szczypta chili
SHORBA ADS – ZUPA Z SOCZEWICĄ – kuchnia egipska 203Podróże mnie niesamowicie inspirują. Zawsze wracam z głową pełna pomysłów. Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ). Z Egiptu również
Ostra na Słodko
KASZOTTO Z PODGRZYBKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 262Ostatnio pokazywałam Wam pierwszy z 4 produktów marki The Green Woodpecker Trill – kaszotto z kurkami. Dziś mam dla Was kolejne – Kaszotto z podgrzybkami. Tak
Ostra na Słodko
Lazania 212Przepraszam, że na tak długo zaniedbałam mojego bloga, ale ostatni czas nie był dla mnie łatwy. Miło mi, że tu zaglądacie. Sporo się nagotowałam niestety na
Pieguskowa Kuchnia
Kurczak z orzechami nerkowca 168Do tej pory kuchnię azjatycką omijałam szerokim łukiem. Wyjątkiem były sajgonki, ale na całe szczęście dzieci nieco podrosły i doceniły smaki, które musiałam ze względu na
Pieguskowa Kuchnia
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 216Przyznam się, że mam ogromną słabość do kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt
karmelowy