Pampuchy, kluski czy też pyzy na parze, buchty, parowce, parowańce – to tylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je
Pieguskowa KuchniaPampuchy, kluski czy też pyzy na parze, buchty, parowce, parowańce – to tylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je
Pieguskowa KuchniaZiemniaki. Swojskie i lubiane chyba przez wszystkich, a przy tym bardzo odżywcze, jak na tak niepozorne bulwy. Węglowodany, białko, witaminy (C!), minerały, nawet antyoksydanty - kto by
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś przedstawiam przepis na wyśmienity obiad, który znalazłam w jednym kulinarnych czasopism i od razu wpadł mi w oko:) Rozpływający się w ustach miodowy kurczak z
karmelowyWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne klopsiki, jak dla mnie poezja smaku. Zawierają one w sobie dużo zdrowych przypraw, a jedną z ostatnio odkrytych przeze mnie
Przepisy BabciSandacz zapiekany z masłem waniliowym i pomarańczami to przepis,który skradł moje serce już dawno. Pamiętam jak dziś, kiedy w niedzielne poranki w telewizji „leciał
Pieguskowa KuchniaAch ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który
karmelowySkrzydełka w sosie barbecue – czy może być bardziej amerykańska przekąska? Pewnie może (choćby kanapki z masłem orzechowym i dżemem :)), ale z nie mamy wątpliwości, że
Pociąg Do KuchniDziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z
karmelowySłoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę
Book of spellsNigdy nie przepadałam za mocno pikantnymi przyprawi. W moim domu rodzinnym się tak nie gotowało i ja również nie miałam tego zwyczaju. Jednak po zamieszkaniu z
Kolizje SmakówMój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa
Kuchcik gotujePo raz kolejny miałam okazję nawiązać współpracę z firmą Ballarini , która powierzyła mi do testów kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową
karmelowyDziś kolejne z cyklu domowych zawijasów w panierce. Miały być po Mężowsku - tak jak chińczyk lecz ból zęba uniemożliwił Ślubnemu sprawne funkcjonowanie w kuchni ;) Na szczęście
Kuchnia po mojemuLubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana
Kolizje Smaków