Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken 303Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego
karmelowy
Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes 337Chyba każdy lubi chrupiące ziemniaki do obiadu. A jeszcze łatwe w wykonaniu chrupiące ziemniaczki to już bajka! Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione ziemniaki z
karmelowy
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 229Skorzonerę odkryłam stosunkowo niedawno. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w
karmelowy
Krem ziemniaczany 154Krem ziemniaczany to bardzo szybka, smaczna i syta zupa. Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie
Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z borówkami 172Pyszne, słodziutkie pierogi z borówkami , ale bez cukru. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Pierogi polane odrobiną masła i słodką śmietanką 18%. Propozycja na letni obiad
Moja Delicja
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 228Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki “Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach
karmelowy
ROZGRZEWAJĄCY CHOWDER KUKURYDZIANY Z MAKARONEM 235Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze
Ostra na Słodko
Bulion warzywny z pieczarkami 212Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych
Moja Delicja
Hamburger w tortilli 203Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości
Szefowa kuchni
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM I MIELONYM MIĘSEM 225Czas niesamowicie nam ucieka,niedawno były święta a już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam
Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka z porem z powrotem w akcji, czyli nieśmiertelny kurak powraca 376Dziś (a właściwie to już wczoraj) w myśl zasady - sprawnie, tanio i szybko przygotowałam na obiad zapiekankę z pora, o której pisałam na samym początku swojej
Kuchnia po mojemu
GULASZ Z SOCZEWICY I CIECIERZYCY – kuchnia arabska 274Zainspirowana urlopem w Afryce i tamtejszą, arabską kuchnią przygotowałam dla Was kilka nowych, pysznych przepisów! Kilka już Wam pokazałam, a kilka jeszcze przed nami! Dziś zapraszam
Ostra na Słodko
Placuszki z batatów 193Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem
Moja Delicja
Placuszki z batatów 194Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem
Moja Delicja
Makaron z wołowiną i warzywami 192Tak jak pisałam jakiś czas temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł
Pieguskowa Kuchnia
Jednogarnkowe proste danie z batatami i ciecierzycą 178O matko, jakie to było pyszne :) Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany :) Zaczęło się od próbowania, a
Moja Delicja
Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone 224Portobello to odmiana znanej wszystkim pieczarki - większa, bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze
Szefowa kuchni
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 361Jestem absolutną fanką kaczego mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje serce:) Nie
karmelowy
Boloński garnek - danie jednogarnkowe 180Podravka to chorwacka firma, na polskim rynku jest obecna od lat. Nie wiedziałam jednak o ich ofercie śródziemnomorskiej, którą obecnie mam przyjemność testować:). Produkty zachwycają, są
Szefowa kuchni
Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 184Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości
Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania 239Bardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety
Szefowa kuchni