dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:272/601)

Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken 239

Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego

karmelowy
Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes 272

Chyba każdy lubi chrupiące ziemniaki do obiadu. A jeszcze łatwe w wykonaniu chrupiące ziemniaczki to już bajka! Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione ziemniaki z

karmelowy
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 159

Skorzonerę odkryłam stosunkowo niedawno. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w

karmelowy
Krem ziemniaczany 96

Krem ziemniaczany to bardzo szybka, smaczna i syta zupa. Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z borówkami 115

Pyszne, słodziutkie pierogi z borówkami , ale bez cukru. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Pierogi polane odrobiną masła i słodką śmietanką 18%. Propozycja na letni obiad

Moja Delicja
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 166

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki “Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach

karmelowy
ROZGRZEWAJĄCY CHOWDER KUKURYDZIANY Z MAKARONEM 175

Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze

Ostra na Słodko
Bulion warzywny z pieczarkami 164

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych

Moja Delicja
Hamburger w tortilli 150

Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości

Szefowa kuchni
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM I MIELONYM MIĘSEM 178

 Czas niesamowicie nam ucieka,niedawno były święta a już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka z porem z powrotem w akcji, czyli nieśmiertelny kurak powraca 321

Dziś (a właściwie to już wczoraj) w myśl zasady - sprawnie, tanio i szybko przygotowałam na obiad zapiekankę z pora, o której pisałam na samym początku swojej

Kuchnia po mojemu
GULASZ Z SOCZEWICY I CIECIERZYCY – kuchnia arabska 218

Zainspirowana urlopem w Afryce i tamtejszą, arabską kuchnią przygotowałam dla Was kilka nowych, pysznych przepisów! Kilka już Wam pokazałam, a kilka jeszcze przed nami! Dziś zapraszam

Ostra na Słodko
Placuszki z batatów 127

Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem

Moja Delicja
Placuszki z batatów 130

Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem

Moja Delicja
Makaron z wołowiną i warzywami 133

Tak jak pisałam jakiś czas temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł

Pieguskowa Kuchnia
Jednogarnkowe proste danie z batatami i ciecierzycą 125

O matko, jakie to było pyszne :) Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany :) Zaczęło się od próbowania, a

Moja Delicja
Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone 155

Portobello to odmiana znanej wszystkim pieczarki - większa, bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze

Szefowa kuchni
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 277

Jestem absolutną fanką kaczego mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje serce:) Nie

karmelowy
Boloński garnek - danie jednogarnkowe 134

Podravka to chorwacka firma, na polskim rynku jest obecna od lat. Nie wiedziałam jednak o ich ofercie śródziemnomorskiej, którą obecnie mam przyjemność testować:). Produkty zachwycają, są

Szefowa kuchni
Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 131

Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania 177

Bardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania