Kluski śląskie 218Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową. Kluski mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych.Smacznego
Maminek kulinarny
Surówka Coleslaw 356Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Surówka Coleslaw appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 281Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki
mojewypiekiinietylko
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 238Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze
My Culinary Art
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 223Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w
My Culinary Art
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 227Jest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy
Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 216Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)Składniki:1 kg
Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 264Na początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)Składniki
Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 246Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty
Bon Appetit Małgorzaty
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 224To nie jest bigos jak z masterchefa o 100 składnikach :) To bigos, który nauczyła mnie mama, no może dodałam do niego z 3
Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 295Z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię
Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 233Sama w to nie umiem uwierzyć ale jest to mój 500 przepis na blogu! Nawet nie wiem kiedy to zleciało? Jestem świadoma, że były lepsze i
Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 240Wiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę
Bon Appetit Małgorzaty
Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 206Pyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu
My Culinary Art
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 215większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcąSkładniki na 10 klusek:300-350 g mąki orkiszowej 700100 ml mleka2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych1 łyżka cukru1/2 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!