brukselki jest podsmażona na masełku, lekko chrupiąca tarta bułka. Ta z kolei do najzdrowszych nie należy ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać... ;) Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami
Milion SmakówMarchewka z groszkiem to tradycyjny, polski dodatek do wszelkich dań mięsnych. Sprawdza się zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy nie mamy do wyboru dużej ilości świeżych warzyw. Mój przepis na przestrzeni lat ulegał coraz większemu uproszczeniu po to by w końcu ewoluować do poniższej wersji - bardzo prostej, bez zawiesistej zasmażki, której nie lubię. Warto zrobić więcej na zapas - w lodówce
Milion Smakówjeden z moich ulubionych, warzywnych dodatków obiadowych. Na przestrzeni lat niewiele się w tej kwestii zmieniło. Tak podana sałata w parze ze smażonymi ziemniaczkami będzie dobrym uzupełnieniem dań mięsnych czy rybnych jak i wegetariańskich
Milion SmakówJako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku
Milion Smakówjuż pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
O kuchni z uczuciemZainspirowana przepisem Ewy Kotlety pożarskie postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety
W kuchennym oknie EwyDzisiaj zapraszam na danie idealne dla osób zabieganych i zapracowanych. Moje ulubione. Czas przygotowania jest bardzo krótki... a potem to już " robi się samo ", nie
Kuchnia z widokiem na ogródcoś lekkiego. Dzisiaj prosta, klasyczna ale z pewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, solimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFilet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne
W kuchennym oknie EwyCzasami dla odmiany dobrze jest przegryźć klasyczne mięsne danie i za małą pomocą śliwek wykombinować nowy smak! :) Tak oto powstał gulasz kaspijski (nazwę wymyśliłam sama, otóż pierwsze suszenie śliwek miało miejsce w okolicach Morza Kaspijskiego bardzo bardzo bardzo dawno temu) Danie bardzo aromatyczne, na słodko, proste w przygotowaniu :) Składniki (obiad dla 4 osób): - 0,5 kg piersi
upichconadania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki , a nie takie frytki. Generalnie - danie bardzo dobre. Filet z dorsza w cieście z frytkami i surówką, na którego ja postawiłam okazał się wyborem nie do końca trafionym. Danie kazało na siebie dość długo czekać, a czas oczekiwania nie został wynagrodzony doznaniami smakowymi. Spytacie czemu? Ciężko to opisać. Danie(...)mało wyraziste. Bez charakteru po prostu. Porcje ogromne. Dla małych brzuchów, nie do przejedzenia, a dla tych większych do najedzenia ;) Jeśli chodzi o walory smakowe - znów wygrała wołowina :) Danie mięsne jak najbardziej godne polecenia. Dorsz bez zachwytów
Kuchnia po mojemuSzybko i smacznie, tak lubię. Mięciutkie i soczyste udka z ziemniakami, doskonały obiad przy minimalnym nakładzie pracy. Nie trzeba nam żadnych gotowców typu "pomysł na
Takie tam pichcenieKarczek do obiadu? karczek do chlebka? pyszny i tak i tak. Wybór zostawiam każdemu zajadającemu. Karczek tak upieczony jest miękki, soczysty i pachnący, po wystudzeniu w
Moje Małe CzarowanieTradycyjne filety z kurczaka jak najbardziej smakują serwowane od czasu, do czasu. Jednak warto spróbować nieco inaczej. Tak też proponuję. Filet z kurczaka w sezamowej
W kuchennym oknie Ewy