Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 263Kurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz jako dodatek do sałatek. Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn
Moniki Smakołyki
Czosnek marynowany w miodzie 263Zawsze robię kilka słoiczków tego specjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy przystawkę. Czosnek jak wszystkim wiadomo ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki :czosnek, dowolna ilośćZalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki
Apetyczna babeczka
Bigos po cygańsku 270Cyganie w swojej kuchni preferują ostre smaki, a większość ze swoich dań zapożyczyli z kuchni hinduskiej i bałkańskiej (i oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste
My Culinary Art
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 242Znów te Indie! :) Nie mogę się powstrzymać. Chyba wraz z nadejściem jesieni, zwolniła też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to
Tajskie smaki
Grillowane warzywa. 244Bardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora
Kuchnia Łukasza
Marynowane papryczki chilli na zimę. 219zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie
Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 530Czy z warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj
Nerds Kitchen
Schab pieczony w kapuście kiszonej 233Poniedziałek - ciężki dzień dla wielu z nas. Myślami jeszcze jesteśmy przy sobocie, a tutaj szef zasypuje nas stosem dokumentów. A jeżeli weekend był intensywny (zwłaszcza po
My Culinary Art
Roladki z kurczaka z serem i wędzonką 443Roladki z piersi kurczaka z natką, musztardą sarepską, serem i wędzonką krotoszyńską to moja kolejna propozycja na danie mięsne przygotowane w parowarze. Kilka dni podałam Wam przepis na pyszne roladki z kurczaka z pasta paprykowa. Roladki z kurczaka przygotowane w ten sposób są nie tylko pyszne, ale i małokaloryczne. W ciągu 30 minut możemy przygotować smaczną i jednocześnie zdrową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 264Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka
Tajskie smaki
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 361Moje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i
Tajskie smaki
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 231Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest
Tajskie smaki
Domowa biała kiełbasa 511Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody Gatity
Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej/ Grilled minced pork on lemongrass 316Zamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym
Tajskie smaki
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 230Dziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :) Składniki: 500 g
Tajskie smaki