Pomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege! Składniki na 4 porcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę(...)podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut, a w tym czasie obrać pomidory ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane pomidory dodać do sosu, doprawić, dorzucić soczewicę, dolać około pół litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut aż soczewica zmięknie. Smacznego
greenscarfudziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g 100 ml oliwy 2 cebule 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego sól, pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała 1,7 kg) 300 g pieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości
greenscarfwłaściwych składników, są wręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety. Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę
healthy dreamsbyły strzałem w dziesiątkę. Smaczne i zdrowe drugie śniadanie, które sprawiło mi na prawdę wiele radości. SKŁADNIKI : 100g cukinii 1 łyżka nasion chia 2 białka jajek 4 łyżki czerwonej soczewicy łyżka mielonego lnu przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy
healthy dreamskieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj
greenscarfgóry. Ugotowane pierogi smakują bardzo dobrze. Można też urozmaicić smak i delikatnie je podsmażyć na oliwie z dodatkiem cebulki. Składniki na farsz: 3 duże ziemniaki pół szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, by szybciej się ugotowały. Do garnka z lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę
nietadietałyżki harrisy - mały pęczek natki z pietruszki - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów - ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej - 1 łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy(...)przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje. Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt
Zainspiruj się kuchniąNaprawdę ekspresowe danie. Soczewicę można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek oleju lub oliwy 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów sól, pieprz, majeranek, ostra papryka czerwona Podgrzej olej(...)oliwę na szerokiej patelni, wrzuć drobno pokrojone czosnek i cebulę, chwilę podsmaż. Następnie dodaj soczewicę i pomidory. Duś na małym ogniu aż soczewica będzie miękka (10-15 minut). Dopraw do smaku. Podawaj z kuskusem, ugotowanymi różyczkami brokułu i np. odcedzoną i przepłukaną fasolką czerwoną. Możesz też dodać fasolkę do soczewicy pod koniec duszenia. Jak dla mnie ciekawy serial
Qlinarnie i Qlinarniegniazda nasienne, a nastepnie drobno posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka, z tym, ze ja pokroic w srednia kostke.Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut.Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut.Calosc doprawic sola i pieprzem oraz
Przysmaki KarolkiWielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra... szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej 1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry papryczka czerwona 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego kolendra listki świeża 1/2 czerwonej cebuli Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładka pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj z grzankami
AZgotuj!składników. Bulgur z warzywami w 30 min. (4 osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry(...)Przesmażamy razem przez chwilę i dolewamy wodę, aby składniki udusiły się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek i pieprz. Makaron już powinien być al dente, więc dodajemy go do warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze
vegetanieblogów wyczytałam, że soczewicę należy moczyć 12h, a potem ją gotować ponad 40 minut. Wierzcie mi, wtedy otrzymacie dostojną breję w kolorze bliżej nieokreślonym. Może autorka tak lubi, nie wiem. Każdej soczewicy wystarczy przepłukanie i gotowanie max. 30 min. Ziarenka mają być w całości, a nie w formie papki dla niemowląt. Inaczej jest z soczewicą czerwoną, tu pilnujemy(...)rozpada się błyskawicznie. Dzisiaj proponuję wam czarną soczewicę ze szpinakiem, cebulą, suszonymi pomidorami, jajkiem sadzonym i kiełkami. Pycha i obrzydliwie zdrowe. Potrzebujemy: szklankę soczewicy czarnej (mierzona sucha przed ugotowaniem) dwa ziarenka ziela angielskiego listek laurowy jedna mała cebula przekrojona na pół garść suszonych pomidorów liście surowego szpinaku – ilość zależy od uznania jedna czerwona cebula sok z cytryna dwa ząbki
ladykitchensię do wykorzystania soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej męża. Podany na świeżym chlebku stanowił idealną przekąskę. Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 3 duże marchewki - 2-3 cebule - masło - czosnek (około 3- 4 duże ząbki) - sól, pieprz - curry - czerwona papryka Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w 2 szklankach zimne
Pan i Pani Smith w kuchni