czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:14/49)

Kremowa zupa dyniowa z winem 177

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: pół szklanki suchej czerwonej soczewicy  pół szklanki ryżu basmati 2 ząbki czosnku 1 cebula olej 3 większe kawałki dyni pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej sok z cytryny kilka(...)łyżek czerwonego półwytrawnego wina sól, pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 223

Sycący i bardzo zdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę(...)rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 450 g świeżych liści szpinaku 200 g czerwonej soczewicy 85 g suszonych pomidorów z zalewy 2 duże ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer sól, pieprz 2 łyżeczki mielonego kminku

maniapieczenia
Pasztet z soczewicy. 137

Składniki: 1 cebula 220 g soczewicy czerwonej 1 jajko papryka ostra mielona, czosnek granulowany, natka pietruszki Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy i przekładamy do plastikowej miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na jednej łyżce oliwy. Przekładamy do soczewicy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już prawie zimne wsypujemy przyprawy - obficie. Dodajemy jajko i mieszamy. Kiedy

Moje-pitraszenie
Pasta z zielonej soczewicy 212

zielonej soczewicy. Smakuje ona trochę jak pasztet, ale mi wydaje się być smaczniejszą. Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów można je pominąć. Równie pyszna będzie pasta z soczewicy czerwonej także wybór należy już tylko do Was. Składniki: zielona soczewica (połówki) może być w torebkach pół dużej cebuli 5 suszonych pomidorów w oleju Sposób przyrządzenia: Soczewicę gotujemy z łyżeczką soli

upichcic
Zupa strączkowa 227

ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól(...)czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać fasolkę szparagową, białą i czerwoną fasolę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili do smaku  i podgotować całość około 1 minutę. Posypać świeżą kolendrą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pomidorowa z kurkami 166

Składniki: kurki (2 garści) czerwona soczewica (1 szklanka) pomidory (3 szt.) suszone pomidory (20 g) cebula dymka (1 szt.) kiełki rzodkiewki (10 g) woda oliwa sól pieprz pieprz ziołowy majeranek ostry Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kurki dusimy na patelni w odrobinie wody. Cebulę kroimy na drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy cebulę

Weganka gotuje
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z gruszkami 197

Składniki: czerwona soczewica (1 szklanka) kasza jaglana (1 szklanka) gruszki (2 małe lub 1 duża) marchewka (2 sztuki) czosnek (2 ząbki) suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy) ziarna słonecznika (4 łyżki) gałka muszkatołowa sól  pieprz woda Czas przygotowania: 2 h Przygotowanie: Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy

Weganka gotuje
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 213

młynku do kawy. Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać :) Składniki: (4 porcje) 275 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry

Moja Delicja
Bigos wegański 2.0, podsumowanie roku 2014 206

wcześniej namoczyć na noc). Jednak suszone grzyby znacznie poprawiają smak tego dania. Spróbujcie:).  Przepis dodaję do akcji:     Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos

Qlinarnie i Qlinarnie
WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM prawie BEZ GOTOWANIA 214

zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki  KURKUMY , zostawiamy na moment. Przygotowujemy   SOCZEWICĘ CZERWONĄ  - szklankę, około 200g; należy ją wypłukać i wrzucić do wrzątku (soczewicę oczywiście, nie szklankę :D). I teraz, soczewica gotuje się w kurkumie, aż osiągnie fazę rozpadania (jakieś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Papryka Mocno Nadziana, choć wegetariańsko 235

Składniki: 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 szkl czerwonej soczewicy 1 papryczka chili pęczek pietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 1 puszka pomidorów w kawałkach 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2 łyżeczki miodu 2 łyżki ketchupu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka fety olej rzepakowy oliwa(...)oliwek pieprz słodka papryka Przygotowanie: bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się zarumieni wrzucamy do miseczki soczewicę gotujemy w osolonej wodzie cebulę szatkujemy, ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy, podobnie natkę, dodajemy do usmażonego bakłażana fetę kroimy w kostkę 3 papryki kroimy na połówki, tak aby nadawały się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy

Luźna Kuchnia
Imbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi 163

ziemniak                                      -  ½ łyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy                  - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa pomidorowa z soczewicą 131

Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w paseczki 1 łodyga selera naciowego oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek posiekwać. Podsmażyć na oliwie. Dodać soczewicę, pomidory z puszki, pora i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około

Moja Galeria Smaku
Pasztet z soczewicy 228

sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki cebula olej 3 jajka sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa Sposób przygotowania : Soczewice gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę

Słodkości i nie tylko
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 194

formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól

CookYourself

Proponowane wyszukiwania