czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:10/49)

Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą 146

wręcz uwielbia, albo...choć trochę lubi. I to dla Was jest ten przepis, przepis na proste danie, czyli cukinie faszerowane tuńczykiem. A poza rybką znajdziecie w farszu także soczewicę czerwoną i kukurydzę. Mniam ! Składniki: 5 średniej wielkości cukini 300 g tuńczyka w sosie własnym 150 g czerwonej soczewicy 1 cebula 150 g kukurydzy z puszki 200 g passaty

kolorowotorcikowo
Obiadowy garnek - potrawka z soczewicą 152

Polecam spróbować, bo jest to danie bardzo sycące i treściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść. Składniki : * pół kg mięsa mielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej  * pół litra bulionu  * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka(...)łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki

Magiczne Życie Marty
Zupa marokańska Harira 197

jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej   szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie  puszka pomidorów krojonych szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej(...)czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasol

Apetyt na Zielone
Sałatka z soczewicą, granatem i miętą 199

Inka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca.     Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól, pieprz   Wykonanie: Soczewice (każdą w innym garnku) ugotować

Pasja Smaku
Łopatka wieprzowa duszona z soczewicą i kaszą jęczmienną 144

dość jasny i mocno aromatyczny, gęsty i w zasadzie oprócz suszonego majeranku i świeżej bazylii powstrzymałam się od dodawania przypraw. Skła d niki: 50dag łopatki wieprzowej pół szklanki czerwonej soczewicy duża cebula 1 papryka czerwona łyżka mąki pszennej 400ml wody pieprz, łyżka majeranku świeża bazylia esencja do mięs duszonych kasza jęczmienna natka pietruszki  Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy

ChilliJemy
Zupa pomidorowa z soczewicą. 118

Składniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki domowej wegety, odrobina świeżo startego imbiru, 1 łyżka oliwy, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, chili, Przygotowanie; Soczewice gotować przez 10 minut

rozgotowana
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 159

bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba,  które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona,  pozostałe  składniki można dobierać według gustu.  Jeśli  ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe(...)Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy !                  Na samym początku gotuję soczewicę

Życie na widelcu
wegańskie krokiety z soczewicą i grzybami mun 154

linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka roślinnego 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 grzyby mun garść posiekanego koperku 1/2 czerwonej cebuli łyżka sezamu łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA  WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie(...)mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy soczewicę mieszamy z grzybami, cebulką i przyprawami- nadziewamy każdy naleśnik, po czym zwijamy marchewkę obieramy, trzemy na tarce i wypełniamy nią żaroodporne

healthy dreams
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 140

rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę

Kuchenne Wariacje
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 159

wiszącego nad ogniskiem. Mmm pychotka prawda ? Nabraliście smaku na takie jedzenie ? hihi my tak i to bardzo... No to zobaczcie, co dzisiaj przygotowaliśmy.  Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą i czerwoną fasolą (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku(...)posypujemy obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku. Polecamy zrobić to danie na ostro, ale to Wasz wybór, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Teraz czas na soczewicę i czerwoną fasolę. Wysypujemy z puszek na sito i dobrze płuczemy z zalewy. Dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być

vegetanie
wegańska zapiekanka z tofu i soczewicą 143

jaki smaczny bałagan! Papryka, pomidor, cukinia, kukurydza- masa różnego rodzaju smaków, tworzą przepyszną zapiekankę, a tofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego. SKŁADNIKI: 100g tofu 4 łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka

healthy dreams
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 235

serdecznie Wam polecam :)  Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody,  1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko,  sól, pieprz, olej do smażenia(...)oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy

Plate of Joy
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 170

Dzisiaj chciałabym zabrać Państwa,  moim zdaniem, w  udaną podróż do Indii.  Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej(...)papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir

Humanistka w kuchni
Zupa pieczarkowa z soczewicą 162

potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu   Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy

ChilliJemy
Ciasto z soczewicy z kremem jaglanym i brzoskwinią 131

być gotową do spożycia.  Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 brzoskwini 1/2 banana 3/4 szklanki mleka migdałowego łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem

healthy dreams
orzechowiec z soczewicy 132

dietetyczna i uwierzcie mi- bardzo smaczna. Spód wręcz rozpływa się w ustach, przy czym orzeszki na wierzchu delikatnie chrupią, co daje świetną mieszankę.    SKŁADNIKI : 4 łyżki czerwonej soczewicy banan białko jajka łyżeczka ksylitolu łyżeczka cynamonu 2 garści ulubionych orzechów (najlepiej zrobić mieszankę, u mnie: nerkowce, brazylijskie i ziemne) WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, dokładnie odcedzamy

healthy dreams