czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:16/49)

Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami 115

dziewczynka wśród zabawek. Pierwsze upiekłam paszteciki. Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz europejska wersja.  2 duże marchewki 1 pietruszka  ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej(...)wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki i posiekane suszone pomidory.Wmieszaj teraz rozmaryn. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne. Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i  wstaw do piekarnika nagrzanego

AZgotuj!
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 165

się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli  znakomicie.       8 porcji    400 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka

Simple Dish
Zupa krem z kalafiora i soczewicy 124

kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor! Składniki: 1 mały kalafior pęczek włoszczyzny 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  pieprz warzywko liść laurowy 2 ziela angielskie woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy

Truskawkowa Fiesta
wegański pasztet z soczewicy 211

także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku ~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g) ~łyżka mielonego siemienia lnianego (10g) ~40g ziaren słonecznika - mieszanka "Piekło-Niebo" Ziarenkowo ~przyprawy: pieprz czarny/zio

chili & sugar
Zupa czosnkowa z soczewicą i porem 281

porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży por, biała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4  pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki  oliwa z oliwek

Apetyczna babeczka
Marchewkowy pasztet z soczewicą, tartą dynią i cukinią 124

Lubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak. Składniki (na standardową "keksówkę"): 4 ugotowane marchewki 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii(...)gram obranej dyni 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej (lub siemienia lnianego lub otrębów pszennych) 100 gram prażonych, solonych migdałów Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody do miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki (prócz migdałów) mieszamy dokładnie

Mango Papaja
Ryż z soczewicą 181

Składniki: ryż (1 szklanka) czerwona soczewica (1/2 szklanki) marchewka (1 szt. duża) cebula (1 szt. mała) cukinia zielona (1/2 szt.) pieczarki (10 dag) sól czosnek niedźwiedzi garam masala oliwa z oliwek woda Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość

Weganka gotuje
Pasztet z soczewicy i pieczarek 134

mnie i zmieniają się w zależności od tego co właśnie mam pod ręką. Tak właśnie powstała kolejna wersja pasztetu z soczewicy. Tym razem z pieczarkami. Wyjątkowo przypadł mi do gusty tworząc cudowne połączenie z pomarańczowym chutney.Składniki:szklanka czerwonej soczewicy20 dkg pieczarekduża marchewkapietruszka10 dkg seleracebula3 łyżki otrąb owsianychjajko2 ząbki czosnku 4 liście lauroweziele angielskie2 łyżki oliwyprzyprawa do mięsa mielonegopieprz(...)sól do smaku Przygotowanie:Soczewicę namaczam na noc (jeśli nie mam czasu to choć na 30 minut przed gotowaniem, co prawda nie wymaga ona namaczania, ale znacznie skraca ono czas gotowania). Następnie gotuję w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka.Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie

Magiczna kuchnia Darii
Pasztet z marchwi i soczewicy 176

dobrze smakuje? :) Ja  znalazłam przepis na pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Składniki: 200 g suchej czerwonej soczewicy 4-5 marchewki 1 cebula 4 łyżki oleju 3 jajka sól ziołowa pieprz 1 łyzka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyzka curry 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Soczewicę należy

Słodkości i nie tylko
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 105

łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy                - ¼ łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów*                    - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ząbek czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Szybka zupa z soczewicy czyli Zupowy Wtorek odc.60 133

wygląda :) taka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę 200 g czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z soczewicy 186

jako zdrowy dodatek do pieczywa (najlepiej domowego :)). Pasztet z soczewicyPRZEPIS/forma: keksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC  Czas pieczenia: 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła orzechowego (opcj

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kilka pomysłów na... 140

lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
Zupa krem z soczewicy. 108

Składniki (2/3 porcje): 150 g soczewicy czerwonej łuskanej 1 pomidor 1/2 cebuli 1 mała papryczka chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2 skrzydełek) Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy

Moje-pitraszenie
Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup 204

recipe in English Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem (6 porcji) Składniki: 900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości 200 g szpinaku 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej 2 średnia cebula, drobno posiekana 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

karmelowy
Kotlety soczewicowe 218

idealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie

pyszne zdrowości
Ryż z soczewicą, Watch Docs 2013 153

sposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć na patelni

Qlinarnie i Qlinarnie