czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:24/49)

Sznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą 157

Sznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą Coś dla miłośników połączeń mięsno-owocowych. To danie miało przekonać mojego pięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne" (wyjątek u niego stanowią czekoladowy i truskawkowy). Wszystkie klopsiki, pulpeciki w sosie i gulasze odpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne(...)bardzo smakowało, więc przepis polecam :) Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (ok. 600 g) 2 pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą

Pełny talerz
Dietetycznie: pasztet z soczewicy. 214

ostrożni ma na prawdę bardzo specyficzny nawet nie tyle co smak ale zapach. Możecie spokojnie przygotować pasztet z połowy przedstawionych proporcji i tak wyjdzie cała keksówka. Składniki: 500g czerwonej soczewicy 1 garść pistacji (ja wykorzystałam pisatecje surowe łuskane Skworcu) 2 jajka 2cm imbiru 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 2 ząbki czosnku

Brzuszki Łakomczuszki
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl 124

znać jak wyszło;). Jak w temacie, wzorowałam się na przepisie Sophie Dahl, który nieznacznie zmodyfikowałam. Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku

Corner With Recipes
Gesta zupa z soczewicy 119

zajadal sie i prosil o dokladke. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje!  Skladniki: 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę  1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 186

solo  or  fresh cucumber with tofu 28.  Zupa-krem z bobu / Wild beans 29.  Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30.  Danie z czerwonej soczewicy  (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish  (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31.  Letni obiad / Summer dinner  32.  Ziemniaki po węgiersku(...)vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z soczewicy 108

dodaje troszke pikanterii. W sumie to myslalam, ze zupa bedzie bardziej pikantna, ale ostatecznie ciesze sie, ze jest jak jest. Dzieki temu nawet Mojej Latorosli smakowala :) skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku

Przysmaki Karolki
Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą 184

szczypty mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej do smażenia Przygotowanie:  W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać

Codzienne Gotowanie
Gulasz barani w wolnowarze 197

nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g  czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz czarny świeżo mielony dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Pokrojoną w kostkę baraninę umieść

Stare Gary
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 112

czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną

Simple Dish
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 289

jedno z najbardziej aromatycznych i bogatych w smaku dań z dynią, jakie do tej pory robiłam :) Syty, kolorowy, słoneczny gulasz z mnóstwem warzyw, soczewicą i kurczakiem. Nie pomijajcie dodatku soczewicy w przepisie, bo "wiąże" ona wszystko w spójną całość i smakuje wyjątkowo pysznie w towarzystwie dyni :) Również niech nie przeraża Was długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy(...)około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie ostrej papryki suszonej) sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański(...)ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać dobre ryby. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantna zupa z soczewicą, mleczkiem kokosowym i kurczakiem 154

Zachwycające połączenie pożywnej soczewicy, delikatnego mięsa, egzotycznego mleczka kokosowego i ostrych dodatków. Czy trzeba Was przekonywać, że warto jeść zupy i to nie tylko zimą, ale o każdej porze roku? Zupy są proste i szybkie w gotowaniu, a ich przygotowanie rozwija kulinarną fantazję. Można je jadać nie tylko na obiad. Mogą być znakomitym początkiem dnia, świetnie nadają się na śniadanie(...)łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańska wersja zupy Harira 196

gałązki selera naciowego 2 puszki po 400 g pomidorów lub 6-8 szt. świeżych (ja na dostępnych obecnie w sklepach nawet nie patrzę, dla nie niejadalne) 100 g czerwonej soczewicy 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g ugotowanej soczewicy (użyłam z puszki- cała zawartość) łyżeczka cynamonu łyżeczka sproszkowanego imbiru łyżeczka kurkumy pół łyżeczki pieprzu sok z jednej cytryny

greenscarf
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 189

podobno była poprawna. Jeden z zarzutów dotyczył tego, że była niedoprawiona (zresztą nie był to jedyna niedoprawiona rzecz, której próbowaliśmy ;)); koszt: 34 zł Zupa z soczewicy - mam wrażenie, że soczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo(...)krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł   Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!