czerwona soczewica - 721 przepisów (strona:32/49)

Zupa krem z zieloną soczewicą i smażonymi pomidorami. 185

szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie szklimy cebulę

BaRepas
Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy czyli Niedzielne Mielenie odc.30 174

Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy 3 filiżanki zielonej soczewicy woda sol, pieprz po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i kolendry ząbek czosnku masła czerwona cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta olej do smażenia Soczewice namaczamy w wodzie, powinna być cała zakryta. Zostawiamy na noc. Rano odcedzamy soczewice i mielimy maszynka z drobnym sitkiem razem z cebulką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 148

groats millet   190 g koncentratu pomidorowego /  190 g  tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczk i / soy sauce about 1 teaspoons   starty parmezan / grated parmesan   2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic(...)przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut

Projekty ze smakiem
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 201

ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI. /własny;/ na 2-3 porcje 2 duże marchewki 1 duża czerwona papryka 2-3 ziemniaki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanka bulionu warzywnego ok. łyżeczka wędzonej sproszkowanej węgierskiej papryki * sól, pieprz świeżo mielony

W kuchni Karmel-itki
Zupa meksykańska 180

Szybko, dużo, sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu(...)cytrynowego sól opcjonalnie kostka bulionowa 2-3 łyżki oliwy do smażenia Sposób przygotowania W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić soczewicy. W czasie gdy soczewica się gotuje

na moim stole...
Zupa gulaszowa z soczewicą 200

zupy gulaszowej, która znajdziecie tutaj , ta jest z dodatkiem soczewicy, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycąca.    Składniki:    500g soczewicy,  700g szynki wieprzowej bez kości,  3 ziemniaki,  średnia cukinia,  czerwona papryka,  3 marchewki,  pietruszka, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki curry,  1/2 łyżeczki bazylii(...)łyżeczki oregano,  sól, pieprz. Wykonanie Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować

Z miłości do słodkości
"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią 242

wrzucać do gara, jak i co popadnie... Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie ! Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło  ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy(...)smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania ) Wykonanie: Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut. Dynię pokroi

kolorowotorcikowo
zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 189

wolnowarowych zup, jest mało wymagająca.  Sycące danie, polecam! Opracowane na podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1  czerwona cebula, pokrojona w kostkę  2 selery naciowe  3 - 4  ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych(...)grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki  przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem

Stare Gary
Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 140

się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster sera żółtego talarki selera naciowego pałeczki czerwonej papryki liście cykorii belgijskiej natka pietruszki kiełki soczewicy Zagiąć brzeg (ten od naszej strony) tortilli do środka i zwijać ciasno burrito

Weekendy w domu i ogrodzie
Dynia hokkaido ze szpinakiem, czarną soczewicą i białą kaszą gryczaną w aromatycznym sosie 142

szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 1 czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego(...)pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Pietruszkę drobno posiekaj. Soczewicę ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Na dużej

Moja pasja smaku
Pasta z soczewicy do chleba 191

łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie

chwile dla mnie
Sałatka z serem Lazur, czarną soczewicą Beluga i sosem winegret 122

zatem ten wstęp, co by nie przypominać mojego męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól

Marder&Marder Manufacture
Idealne połączenie- Łosoś z soczewica i kaparami 153

miodu) 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (około 1/2 cytryny) 1 łyżka soku z cytryny 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryczka chilli posiekana sól świeżo zmielony czarny pieprz Zaczynamy od soczewicy. Soczewicę dokładnie płuczemy a sitku. Wsypujemy do najmniejszego garnka i zalewamy 1 szklanką wody (idealna proporcja to 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody). Doprawiamy

Piekielna Kuchnia Pati
Dlaczego mięsa nie lubię... 238

zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz farbować  ;) czerwone mięso jest ciężkie, ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu białe mięso, czyli drób jest napakowane chemią (drób namiętnie jest karmiony kokcydiostatykiami i fluorochinolonami) duże ilości spożywanego mięsa(...)jest źródłem witaminy B12 (nie ma jej w pokarmach roślinnych), ale więcej tej witaminy znaleźć można w rybach i jajach jest tanie, ale spoko, soczewica też ;) jest szybkie w przygotowaniu i szeroko dostępne  czerwone mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego (jest lepiej przyswajalne niż żelazo zawarte w roślinach), w mięsie białym jest go dużo mniej. Ale zadaj sobie

pyszne zdrowości
45 przepisów na Karnawał 2016 149

karnawałowe szaleństwa! Zapomnijcie o mrożonej pizzy na telefon czy sałatkach pełnych niezdrowych dodatków. Życzę Wam udanego Karnawału 2016 i smacznego! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką(...)Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania