oliwa z oliwek 2 łyżeczki ostrej papryki 4 filety z mintaja lub innej rybki, którą lubicie 2 łyżeczki natki pietruszki oregano bazylia pieprz sól 4 kawałki marynowanej czerwonej papryki 1 kubek soczewicy 2 kubki wody Przygotowanie: rybę oprószamy pieprzem, natką, bazylią oraz oregano bakłażana kroimy w kosteczki wielkości około 2cm cukier wysypujemy na sucha patelnię, roztapiamy, wrzucamy bakłażana, mieszamy
Luźna Kuchniaplastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon pieprz Wykonanie. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki i wymieszać z ugotowaną soczewicą oraz kawałkami sera gorgonzola. Dołożyć krążki cebuli. Składniki sosu dobrze wymieszać, doprawić pieprzem(...)smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki 1 łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie
Kulinarny karnet Christopheraosób na diecie. Na dodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej? Zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą (porcja dla 4-5 osób) Należy przygotować: 100 g zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej(...)patelnię z odrobiną oleju (wystarczy 1 łyżka) i smażymy 3-4 min. Ugotowane udko wyjmujemy z bulionu, który przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy cynamonem, curry, kardamonem i białym pieprzem. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.) Kurczaka obieramy z mięsa i dodajemy
Ratunku obiadAromatyczna, warzywna zupa, która świetnie rozgrzewa w chłodniejszy dzień. Użyłam tu brązowej soczewicy, która jest po prostu czerwoną odmianą niepozbawioną łupinki. Ten rodzaj dość długo się gotuje, ale zachowuje kształt, przez co świetnie nadaje się na zupę czy gulasz. Soczewica wzbogaca naszą zupę w białko, błonnik i potas, a także znacznie zwiększa uczucie sytości. Koniecznie namoczcie ją przed wrzuceniem
Powiedz dietom niefosfor, które są ważnym budulcem ludzkich kości. Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny, bowiem wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też
potrawyregionalnewraz z sokiem z cytryny sprawi, że sałatka nie będzie nijaka :) Jeśli nie macie jeszcze dość jajek, możecie wzbogacić nimi potrawę. Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy (można dać więcej) 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)cytryny pieprz sól Wykonanie: Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy ją na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w cienki słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy (czosnek możemy też przecisnąć przez praskę). Soczewicę mieszamy z rozdrobnionymi składnikami i połową posiekanej zieleniny. Doprawiamy
MyCookBook.plwcześniej. Szybko, smacznie i zdrowo. Dzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania) 1 łyżka ziół prowansalskich(...)sól do smaku olej - około 1/3 - 1/4 szklanki Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę i papryczkę chili opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju poddusić cebulę, czosnek, a na końcu dodać paprykę. Krótko, na większym ogniu całość podsmażyć. Przestudzoną soczewicę
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 5 filetów śledziowych 3 ziemniaki 1 puszka soczewicy 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu mleko sól, pieprz Wykonanie: Śledzia przepłukać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz(...)cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin by się przegryzła. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasikuchni indyjskiej. Wyszło przepysznie, zobaczcie sami i wypróbujcie ten przepis. Makaron gnocchi z soczewicą i warzywami. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu gnocchi 1 puszka soczewicy brązowej 1 duża marchewka 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 cebula średnia 2 ząbki czosnku szczypiorek papryczka chili estragon, pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej(...)wodzie al dente. Czerwoną paprykę kroimy w małe słupki, marchewkę w półplasterki, a cebulę w kostkę. Soczewicę należy przepłukać na sicie i odłożyć, będziemy dodawać ją na końcu, ponieważ rozpadłaby się jeżeli dodalibyśmy ją na samym początku gotowania. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni i wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej
vegetanietutaj. 3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj : Składniki: 1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego 1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam czerwoną bo akurat taką miałam) 1 filiżanka startego na tarce buraka sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki(...)czosnku ½ filiżanki bułki tartej 2 łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe kotlety i smaż z obu stron (po 6 minut z każdej). Film o gotowaniu (choć mało
Qlinarnie i Qlinarniełyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie: W brytfannie (lub garnku z grubym dnem) na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż(...)posiekaj (nie wylewaj płynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wodę z ich moczenia. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż buraki zrobią się miękkie. W międzyczasie zagotuj 1 litr wody i zieloną soczewicę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka. Pod koniec gotowania
Chilli Czosnek i Oliwazalałam wrzątkiem, wsypałam czubatą łyżeczkę cząbru i gotowałam przez ok. 30 minut. Część zużyłam dziś, jutro wymyślę zastosowanie na resztę. Składniki: pół szklanki pomarańczowej soczewicy 4 łyżki gotowanej fasoli borlotti 2 jajka łyżeczka czerwonej czubrycy pół czerstwej bułki sól olej do smażenia 1. Soczewicy opłukać w kilku wodach i ugotować al dente (ok. 20 minut). Odsączyć z niej wodę
Weekendy w domu i ogrodziegotowanie soczewicy, wystarczy ją wyciągnąć z puszki, odcedzić na durszlaku, zmiksować i dodać resztę składników. Polecam przepis na wegetariańskie kotleciki z soczewicy z pietruszką: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 1 cebulka czerwona ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki kaszki kukurydzianej olej(...)smażenia Przygotowanie: Soczewicę miksujemy z czosnkiem na papkę. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, mieszamy z soczewicą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem cayenne do smaku. Wsypujemy bułkę, dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy jeszcze trochę bułki. Zwilżonymi rękoma formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałata, sałata dawniej jedzona przeważnie ze śmietaną. W moim rodzinnym domu z racji tego, że było nas dużo to i sałaty robiło się bardzo dużo. Całe
Ewa w kuchnismaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu(...)balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje
NA MOIM TALERZU