rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy. To zmodyfikowana wersja tego —>KLIK pasztetu z książki „Jadłonomia”. Ten jest bardziej zwarty i świetnie nadaje się do krojenia. Oba pyszne, zachęcam do wypróbowania :) Pomidorowy pasztet z warzyw i czerwonej soczewicy 200 g suchej czerwonej soczewicy
Mienta blogAbsolutny hit na mroźne popołudnia, niezwykle rozgrzewająca zupa ! Wspomnę na początku, że soczewica czerwona to źródło białka, potasu (369 mg/100 g), fosforu, magnezu, wapnia a także żelaza. Dzięki niskiej zawartości sodu, wspomaga leczenie nadciśnienia (chyba, że dodamy sporo soli do gotowania) oraz obniżać poziom cholesterolu LDL. Powinna znaleźć się na talerzach u osób(...)dość sporej ilości błonnika (8 mg/100 g), dzięki temu skutecznie "zapycha" żołądek. Ciekawy jest fakt, że soczewica zawiera także kwas foliowy ( 181 μg / 100g) zalecany dla kobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew
Życie na widelcudań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe(...)angielskie woda listonic_name = "Kociołek z soczewicą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą
CoolinarniePLOstatnio w "Pytaniu na śniadanie" była przedstawiona sałatka z czerwoną soczewicą, oczywiście od razu ją zrobiłam. Wcześniej wydawało mi się, że jak sałatka to tylko zielona odmiana natomiast efekt końcowy, imponujący .Trochę zmodyfikowałam a mianowicie podzieliłam składniki na pół, jedną część zrobiłam identycznie jak w tv a w drugiej zamiast oliwy dodałam olej i odrobinę musztardy. Zdecydowanie moja wersja(...)lepsza. Rewelacyjna. Zaczynamy!! Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 2 małe obrane ze skórki pomidory sól, dużo pieprzu ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy Sposób przyrządzenia: Paprykę, pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Ważne przy pomidorach jest wcześniejsze sparzenie wrzątkiem i wykorzystanie tylko grubej części
pieprzny smaczekświeżo mielony pieprz · olej/oliwa Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą: · 3/4 szklanki czerwonej soczewicy(...)dojść" przez kolejne 10 minut. W czasie kiedy gotuje się kasza przygotowujemy sos. Kroimy w kostkę cebulę i smażymy na odrobinie oliwy/oleju na złoto. Dosypujemy czerwoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek , przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy 2 puszkami pomidorów. Dodajemy majeranek, harrisę (lub chilli). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica będzie miękka
Qlinarnie i QlinarnieŚwietna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy
Mama GotujePasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą Składniki: 600 g królika 150 g schabu 200 g boczku (tłustego) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 cebule 250 ml oleju słonecznikowego 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii(...)łyżka tymianku 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka kminku sól pieprz Królika, schab i boczek ugotowałam do miękkości. Osobno ugotowałam warzywa, czerwoną i zieloną soczewicę. Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam. Ugotowane mięso, warzywa, soczewicę czerwoną i zieloną dwa razy zmieliłam w maszynce. Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę
nietadietapasztet na Święta to u mnie danie obowiązkowe :) Chociaż każda okazja będzie dobra aby go przyrządzić bo smakuje każdemu! szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 80ml oleju rzepakowego + 3 łyżki do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka pęczek drobnego szczypiorku(...)pieprzu grubo mielonego sól do smaku łyżka amarantusa ekspandowanego sos: 160 g jogurtu naturalnego łyżka pikantnej musztardy łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kaszę i soczewicę gotujemy do miękkości (kaszę 12 minut, soczewicę czerwoną 8 minut, zieloną 40 minut). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy
Mienta blogSycąca sałatka z kaszą kuskus, czerwona soczewicą, pomidorkami, fetą i miętą Składniki: 150 g kaszy kuskus 130 g czerwonej soczewicy 9 szt pomidorków kiściowych (lub 3 szt zwykłych) 1 cebula 1/3 szklanki posiekanych liści mięty starta skórka z limonki lub cytryny 100 g sera feta 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1. Kuskus zalać wrzątkiem(...)powyżej kaszy, przykryć i odstawić na 5 minut. 2. Czerwoną soczewicę ugotować przez 7 min. 3. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Zetrzeć skórkę z limonki. 4. W misce wymieszać kuskus, soczewicę, pomidory, fetę, cebulę, skórkę z limonki. Dodać oliwę z oliwy i miętę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria SmakuWEGETARIAŃSKI PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY! Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki! Pycha! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIpomysłów na to, co zrobić z wolnym czasem, że nie wiem na co się zdecydować. Może coś upiekę... :DSzybko i smacznie... dzisiaj postanowiłam spróbować czegoś innego, a mianowicie czerwonej soczewicy na słodko. Miałam pewne obawy czy to doby pomysł, próbować tak dziwnych połączeń z samego rana, ale naprawdę było warto zaryzykować, bo wyszło na prawdę pysznie ^^~ Czerwona soczewica(...)maślance z serkiem twarogowym, cynamonem, kawą i śliwką ~Składniki:50g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)100ml maślanki125g serka twarogowego+ cynamonkawaśliwkaSoczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 7 minut (wody lejemy tyle, aby soczewica większość wchłonęła). Odcedzamy soczewicę z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki, Zalewamy maślanką wymieszaną z jogurtem i cynamonem. Śliwkę kroimy w plasterki, układamy na wierzchu
Kuchenny Skrawek Niebaoknem szaro, buro i ponuro. Ciepła zupa na rozgrzewkę wskazana. Wcześniej podawałam Wam przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy , dzisiaj równie smaczna zupa z soczewicą i pomidorami. Nie wiem jak Wy, ale jak gotuję zupę to zawsze mi wychodzi jej dużo i jemy ją dwa dni. Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż(...)seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciemdziwo nawet mama się pytała kiedy będę robić ten jakiś "inny" sernik :D jak wyjdzie to się pochwalę ^^ Dzisiaj post w całości wegański tak w razie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka(...)ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami A na osłodkę daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem kakaowca, gorzką czekoladą i kandyzowaną gruszką i coś po prostu genialnego.. dyniowe "blondie" z ciecierzycy z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
More food, love and dreamsobiad. Po organizacji poczęstunku dla dzieci na turnieju zostało trochę parówek i nie było co z nimi zrobić. Wzięłam je do domu i postanowiłam zrobić potrawkę z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego(...)pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie:Ugotować czerwoną soczewicę, odlać na sito i odsączyć. Parówki i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć w garnku. Najpierw pieczarki, a gdy woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodać parówki
Pasja SmakuPapryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany(...)duży pomidor, pokrojony w kostkę 3 łyżki czerwonej soczewicy kilka czarnych oliwek (opcjonalnie), posiekanych kilka listków świeżej bazylii, posiekanych 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku trochę oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy na sitku. W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia 2/3 szklanki wody, dodajemy kaszę, odrobinę
My Culinary Art