francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą na jej terenie w XVw w/g projektu Giorgio Vasariego
królestwo garówAtauta. 100% tinto fino. Wino dojrzewało 18 m iesięcy w beczkach z francuskiego dębu (chyba trochę za długo). Intensywne aromaty ciemnych owoców - czarnej porzeczki, jagód. W ustach nieco zbyt czekoladowe, dżemowe i cukierkowe. A na deser, po słodkim deserze – kremie katalońskim przyszedł czas na mięsny deser - szynka Bellota „Joselito” krojona ręcznie. Jamón z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra
królestwo garówaromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu. Na wyróżnienie zasługuje również "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny. Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią
królestwo garówjego wymianie na czysty. Wino to możne przetrwać jeszcze wiele lat (podobno kilkadziesiąt). Jeśli jednak zdecydujemy się go wypić dobrze jest je schłodzić. Idealnie będzie pasowało do deserów czekoladowych, czarnej czekolady, kawy ale moim zdaniem samo możne być idealnym deserem. Do każdej butelki dołączona jest malutka fiolka z próbką wina – jakby ktoś nie mógł się doczekać na specjalną okazję
królestwo garówwspaniałą winnicę. Kolejne wina z tej części to mocne i cieliste wina o zawartości alkoholu ponad 14,5 %, charakteryzujące się mocno owocowym bukietem, z wyraźnymi nutami wiśni, wanilii z czekoladowymi refleksami w tle i bardzo dobrym stylu. Czwarty set, obejmujący aż pięć win Amarone della Valpolicella to dość intrygująca wyprawa w zakamarki regionu Reneto w roczniki 2009 i 2008. Wina
królestwo garówsól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść łyżeczkę kremu czekoladowo orzechowego, lepić kulkę z kremem w środku. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. Kulki smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Olej jest gotowy do smażenia
królestwo garówniestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne
królestwo garówpatyczka"). Po upieczeniu sernik trzymać w wyłączonym piekarniku przez ok. pół godziny. Potem dopiero wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przypiekł mi się ździebko ;) i wygląda jak na spodzie czekoladowym
Weekendy w domu i ogrodziejeśli jest zamknięte). Mleko w proszku - powstaje przez odparowanie surowego w mleka w wyparkach, a następnie osuszeniu, Mleko smakowe - mleko pasteryzowane z dodatkami smakowymi np. truskawkowe, waniliowe lub czekoladowe
Truskawkowa Fiestajajka 100 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto Orzechowe: 2 jajka 50 g zmielonych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania
Słodka Stronaczasie dolać 1 łyżeczkę wrzątku i wymieszać dokładnie by żelatyna się rozpuściła 3. Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszać po czym położyć na mus czekoladowy. 4. Wstawić do zamrażalnika na 15-45 minut, Wyjmowanie z filiżanki. 1. Do garnuszka/miseczki włożyć filiżankę z deserem. 2. Wlać do garnuszka wrzątek do wysokości naszego deseru, uważając by się nie poparzyć, oraz
KreatywnePinykoktajlami itp. Zdecydowanie dużo lepiej się czuję jedzą takie rzeczy, czuję, że mam więcej energii do życia. A wy też robicie sobie taki wiosenny detox? Dzisiaj proponuje wam pyszną czekoladową kawę z dodatkiem Nutelli, myślę, że dobrze osłodzi wam czas do weekendu. Składniki: filiżanka wrzątku 3 łyżki Nutelii 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bita śmietana do dekoracji Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodzieDawno nie robiłam bloku czekoladowego. Poszperałam w przepisach i znalazłam stary przepis. Myślę, że łasuchom się przyda więc dziś go publikuję. Każdy kto robi bloki ma swoje ulubione przepisy na nie ale może się skusicie i zrobicie według tego przepisu. Na razie fotka bez szału, bo dość stara jest ale jak zrobię kolejny to ją podmienię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJako, że świąteczna refleksja wypadła bardziej gorzko niż słodko trzeba to nadrobić słodkim przepisem. Przedstawiam przepis na czekoladowe ciasto, które do tej pory było domeną tylko mojej Mamy. Podczas wołomińskiej ekspedycji opiekuńczej udało mi się skutecznie przyswoić tę recepturę. Wydawało mi się, że tak pyszne ciasto musi być trudne do zrobienia. Myliłam się - jest proste i nie wymaga wielkich zakupów
Kuchnia po mojemuteż było wczoraj i przedwczoraj. Kumulacja obowiązków pozbawiła mnie czasu na przyjemności. Dla równowagi pozostanę w tematyce słodkości i przedstawię przepis na prosty w wykonaniu sernik waniliowy w polewie czekoladowej. Przyznam z resztą, ze to pierwszy pieczony sernik jaki samodzielnie wykonałam. Skoro mi się udał to znaczy, że Wam też wyjdzie, jeśli tylko spróbujecie ;) Składniki (na jedną blaszkę
Kuchnia po mojemu