zamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać
Pink Envelopemasa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia
VioletoweKucharzenietrzeba, a zdjęcie zrobione o szóstej rano przy świetle żarówki bez lampy błyskowej tak właśnie wychodzi:( I do tego w pośpiechu robione:( W rzeczywistości tort był oblany polewą czekoladową, obsypany dookoła czarno-złotymi perełkami, a wierzch zdobiła złota róża. Bardzo żałuję, że nie widać rzeczywistego efektu
In my kitchenCzekoladowy smak wypełniony nutką orzechową i pysznymi wisienkami:) Prawie 5 kg rozkoszy podniebienia
In my kitchenpełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy
In my kitchenMożna to zrobić wykałaczkami - ja użyłam skróconych patyczków do szaszłyków - są dłuższe i nieco grubsze. Mocowania zamaskowałam błękitnymi kokardami, które dodały całości uroku. W koszyczku schowałam wydmuszki z ciastem czekoladowym . Chlebowy koszyczek Składniki: (na spory koszyczek) 680 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 jajko 55 g cukru 1/2 łyżeczki soli 60 ml oleju dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję
Mia Cucina Sofietasię to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy
Pudełko rozmaitościostygnięcia. Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino ewentualnie
Trzeci talerzmyszki z foremek i rozpuściłam sobie dosłownie 1 kosteczkę czekolady, która posłużyła mi jako "klej", którym przyklejałam kwiatki do myszek. Wstawiłam na kilka minut czekoladki do lodówki, aby mój czekoladowy "klej" stężał. Myszki po kilku minutach były gotowe do jedzenia ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprzed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre, wilgotne, ale nie ciągnące się. Brownie nie są suche w środku jak nasze biszkopty, są one wilgotne w środku i bardzo przyjemnie czekoladowe. Jeśli jednak po 20 minutach zobaczycie iż ciasto jest jeszcze lejące- szczególnie przy owocach, które puszczają swój naturalny sok podczas pieczenia- bez obaw zostawcie brownie jeszcze na jakiś czas
KreatywnePinymasła 1/3 kubka cukru pudru 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego (ja użyłam w proszku) 2 łyżki wody różanej Masa różano - czekoladowa 80 g czekolady gorzkiej 4 łyżki marmolady różanej 3 łyżki wody różanej 1 łyżka masła Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą tortownicę (21 cm), wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy
Panda i jej światprzed pieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda cena
CookYourselfmój pierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy
CookYourselfżółty, pomarańczowy i na koniec czerwony). Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourself