łyżka ekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo
Smaczne Zdroweherabty, nie bez powodu! Połączenie doskonałych czarnych herbat z głębokim akcentem czekolady i chili. Mieszanka zestawiona jest z wysokogatunkowych herbat cejlońskich i południowo indyjskich. Daje złocisto-czerwone napary o czekoladowym aromacie i delikatnej, pikantnej nucie. Napar znakomicie nadaje się jako wytrawne zwieńczenie deseru, u mnie pączka ! Korzenie tego niezwykłego smaku pochodzą z Meksyku uznawanego za ojczyznę kakao, czekolady i chili
Z Kuchni Do Kuchnikilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami aromatu migdałowego). Ja dodatkowo przyozdobiłam polewą czekoladową. Do wersji lukrowanej dałam więc mniej ksylitolu, by nie były zbyt słodkie. Smacznego
Smaczne Zdrowezafundować sobie nieziemskie jaglane brownie , migdałowo-bananowe muffiny lub zapiekane gruszki . Jeśli chodzi o śniadanie to również nie będziecie zawiedzeni. Godna wypróbowania jest jaglanka w wersji owocowej lub czekoladowo-bananowej , a jeśli lubicie połączenie jabłka i cynamonu to przepis dla siebie znajdziecie poniżej. Wszystko, co smakuje jabłkiem i cynamonem, to dla mnie istny geniusz. Fanką kaszy jaglanej jestem
peanutbuttermonsterkofeiny, bo tylko między 1 a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem. Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Jest gatunkiem bardziej odpornym na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych
ClauditteMissCookingpiekarnika nagrzanego na 180 stopni. W między czasie do pozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze
Krakowskie smaki Anipapier, przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów. Gotowe przekąski oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym lub innym ulubionym, np. toffi, truskawkowym lub nawet z Nutellą. Moje posty
Słodka Stronaformy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem czekoladowym np. takim ) i pochłaniać na śniadanie; babeczki z kolei sprawdzą się super na szybki podwieczorek albo do zabrania ze sobą do pracy/na uczelnię albo na długi spacer z dzieciakami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEowoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER Z ALKOHOLEM /źródło: Mała Cukierenka / 1,5 szklanki
W kuchni Karmel-itkipolecam. Składniki: 250 g masła 200 g cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka garści orzechów do dekoracji ciasta) i miksujemy
ciastkarnia na kruchym spodzietrzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowesumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, którą fasola bardzo
peanutbuttermonsterempekiem" :) O tym co jem i jak jem napiszę innym razem. Nie stosuję drastycznych diet, bo się do nich nie nadaję. Słodkich przepisów na blogu jednak nie zabraknie :) Blok czekoladowy, kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo
bistro mamakwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia Sposób wykonania: Ser zemleć trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie śmietanę
Na słodko lub wytrawnieNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam
Słodko-Słony Świat Ilony