czekoladowy - 5500 przepisów (strona:280/367)

Karpatka - masa budyniowa + galaretka 316

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE 631

kakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując

Z Majeczką w kuchni
Proste ciasto czekoladowe z awokado i fasoli 160

Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka

Powiedz dietom nie
Zdrowe lody z awokado 104

Swojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała moda na mus lub krem czekoladowy z awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić lody z awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają

Powiedz dietom nie
Ciasto marchewkowe 647

kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Czekoladowy zawrót głowy 230

Składniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5  tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno 178

200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę   1 małe opakowanie żelatyny- 90g 0,5 szkl wody  spód: 1 opakowanie maślanych ciasteczek 0,5 kostki miękkiego masła

Luźna Kuchnia
PRL-owskie ptasie mleczko, czyli wspomnienie dzieciństwa 382

potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4  kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką. Składniki polewy rozpuszczamy w garnku. połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę. Wstawiamy

Luźna Kuchnia
White chocolate watermelon n strawberry 172

tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Studzimy i polewamy owoce:) Smacznego:) P.S. Sałatkę

Luźna Kuchnia
Tort egzotyczny 202

Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami

Luźna Kuchnia
Kremówki z owocami i nutą mięty 178

niesolonego masła 1 litr mleka 4 gałązki świeżej mięty brzoskwinia ciasteczkowa kilka truskawek tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao Przygotowanie: mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka do polewy czekoladowej oraz 1 kubek, w którym mieszamy proszek budyniowy, gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, ciągle mieszamy, aby krem się nie przypalił, kiedy zgęstnieje dodajemy posiekaną miętę tak przygotowany

Luźna Kuchnia
Tarta malinowa 171

Składniki: spód: 1 op markiz czekoladowych np.:  HIT caramel brownie 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki wrzucamy do miksera i ucieramy do momentu powstania konsystencji mokrego piasku wykładamy na dno formy do tarty wstawiamy do lodówki Krem śmietankowy: 1 op serka mascarpone- 250g 1 mała puszka  słodzonego  mleka   skondensowanego Przygotowanie

Luźna Kuchnia
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 149

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
Piernik z piwem 207

pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki zalotną falą czekoladowo- karmellovą i dekorujemy orzechami:) P.S Piernik pieczemy na około miesiąc przed świętami:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Brownies 107

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe alla Brownies . Połączenie czekolady z nutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat.  Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica .  Składniki : 2oo g czekolady + 4  łyżki przegotowanej wody 4 jajka 1 szklanka cukru 1cukier waniliowy 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 210 g mąki

Sama słodycz i szczypta chili