czekoladowy - 5500 przepisów (strona:288/367)

Piernik staropolski długo dojrzewający 487

mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę

Smaczna Pyza
Makowiec drożdżowy 221

lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).Składniki:50 g drożdżykubek mlekajajożółtko3 łyżki cukruszczypta soli himalajskiejcukier waniliowyodrobina kurkumyok. 100 g masła stopionegoDodatkowo:białko do posmarowaniamak do dekoracjilukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał)domowa masa makowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski.Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego mleka, łyżkę cukru

Moje pyszne gotowanie
841. Naleśniki z płynnej czekolady. 178

Czekoladowe naleśniki* z ricottą** i pomarańczą *z rozpuszczoną czekoladą, kakao**ze stratą skórką pomarańczową i aromatem pomarańczowym Te naleśniki można by zjeść bez żadnych dodatków,oprószone jedynie cukrem pudrem, z dodatkami to już niebo

More food, love and dreams
Sernik piernikowe tiramisu 426

była jedyna opcja na uratowanie składników.  Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno.    Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny  Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać.  Pierniczki zalać kawą

Sto kolorów kuchni
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 163

białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 0,5 szkl.cukru i szczyptą soli. 2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok

CoolinarniePL
Czekoladowa babka z powidłami 168

Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej babki z powidłami, którą znalazłam na stronie Wedla. Może to być bardzo przyjemny karnawałowy wypiek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort kwiat 195

motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny

Mix smaku
Ciasto jabłkowo-orzechowe 155

składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier

Mix smaku
Rolada z masą makową 114

stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia imitacji kory. Odciąć końcówkę rolady i przykleić z boku. Pozostawić do stężenia masy w zimnym miejscu

Mix smaku
Owocowy torcik bez pieczenia 187

łyżek cukru kryształu* 1 kg truskawek* 200 g jagód* 300 g czereśni* kilka gałązek porzeczek czerwonych* 3 moreleSposób wykonaniaHerbatniki pokruszyć, margarynę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do niej powidła, proszek czekoladowy i wymieszać, przelać mieszaninę do pokruszonych herbatników, a następnie wyłożyć powstałą masą dno tortownicy, dobrze docisnąć i odłożyć do lodówki do schłodzenia.Jeżeli posiadamy obręcz można po schłodzeniu spód herbatnikowy

Mix smaku
Karmelowe brownie 146

BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie.KARMELOWE

Gotowanie to kochanie
Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku 162

posyp cynamonem. Bardzo dobrze schłodź przed podaniem.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Romantyczne lampioniki i leniwe wieczory z książką 161

latarenka może się podpalić!)Podziwiaj widok :)Zachwyć się! PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Moje pesto 142

Możesz też zamrozić sos. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 161

czysty. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie