ciemne blaty, zapisuję go na swoim blogu, gdyż masa budyniowa jest bardzo smaczna i można wykorzystać do wielu ciast.Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki:2 x Ciasto czekoladowe ciemne:300g gorzkiej czekolady200g cukru (zmniejszyłam do 150g)4 łyżeczki cukru waniliowego6 jajek200g margaryny200g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniaLekka masa budyniowa:1 budyń waniliowy500ml mleka3 płaskie łyżeczki
NA MOIM TALERZUłyżek mleka i łyżeczką masła w rondlu o grubym dnie na małym ogniu lub w kąpieli wodnej (w misce umieszczoną nad wrzącą wodą). Powinna wyjść z tego gęsta, czekoladowa masa. Moczymy w niej jedną stronę batonów oraz jego końcówki. Zostawiamy do zastygnięcia na ok. 20 min.PODANIEBatony przechowujemy w temperaturze pokojowej – wtedy mają idealną konsystencję. Jeśli lubicie jednak twardsze, trzymajcie
Nerds Kitchenmężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..."Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujzawiera glutenu, bogaty jest w żelazo, wapń, magnez, błonnik oraz witaminy A, D, E i C. Zawartość skwalenu opóźnia procesy starzenia się. Melasa z karobu dodaje przyjemnego słodkiego czekoladowego aromatu i stanowi cenne źródło magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Mleko kokosowe jest pełne składników odżywczych, ma właściwości lecznicze oraz niezwykle korzystny wpływ na skórę, włosy
Food SquareSzpajza to tradycyjny deser jajeczny, dobrze znany na Śląsku oraz na Kaszubach, bez którego kiedyś nie mogła się odbyć żadna większa uroczystość rodzinna. Przez długi czas
Smakowity Blog KulinarnyIntensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte w czekoladzie powodują wzmożone wydzielanie serotoniny, substancji uważanej za hormon szczęścia, który wywołuje stan lekkiej euforii porównywany do zakochania. W takim stanie serce mocniej bije, krew lepiej krąży, skóra jest pięknie rozświetlona i zaróżowiona
Smakowity Blog Kulinarnyzostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjiMoje pierwsze ciasteczka z owocami. Pyszne, pachnące cynamonem... Idealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek):- 2 kostki masła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek
W poszukiwaniu inspiracjiwyschły. 9. Listki przy pomocy kleju spożywczego lub wody „przyklejamy” do wierzchu babeczek. Na łączeniu listków przyklejamy czerwone kuleczki. Udanych wypieków:) Na warsztatach oprócz czekoladowych babeczek upiekłyśmy również śmietankowe. W grupie byłam z moją imienniczką – Natalią:). Świetnie się przy tym bawiłam. Poznałam dużo ciekawy osób i miło spędziłam czas. Studio było znakomicie zaopatrzone
Mała Cukierenkawytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia
Monia miesza i gotujedomu), ja rozmawiałam z jego Tatą o książkach - okazało się, że mamy zbliżony gust, przynajmniej jeśli chodzi o Folletta. Co do moich kuchennych poczynań - owszem, są. Ciasteczka czekoladowe z nutą kardamonowo-pomarańczową i pomarańczowe semifreddo wyszły zachwycająco dobre. Owszem, przepisy zapisałam, zdjęć jednak póki co nie mam jak zrobić - cały czas czekam na aparat. A telefonem pstrykać nie będę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeleżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpłynęły się za bardzo na boki - pewnie dlatego, że lekko zmieniłam proporcje składników, bo w okolicach północy sklepy dziwnym zbiegiem okoliczności są już pozamykane. Nie są też pięknie czekoladowe - w składnikach nie było kakao, i jakoś mnie to nie uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne
Pożeraczka, czyli raz adobrze