suchej patelni. Płatki zostawiamy do ostudzenia. W garnku rozpuścić margarynę i dodać do niej śmietanę, cukier, kakaa, cały czas trzymając na ogniu i mieszając. Do tak przygotowanej polewy czekoladowej przesypujemy płatki i mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodać pół szklanki mleka lub wody. Całość odstawiamy, aż płatki nasiąkną i masa zgęstnieje. Następnie formujemy z masy kulki i obtaczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowidłami śliwkowymi SKŁADNIKI: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóry bardzo dziękuję :) Kilka chwil później były już gotowe pyszne orzeszki z dzieciństwa. Kto ich nie pamięta ? :) Do nadzienia użyłam kajmaku i mieszanki musli z pistacją, żurawiną i czekoladowymi wiórkami. Sama skomponowałam tą mieszankę do wykorzystania jako dodatek deserowy w mojej kuchni. Taką możliwość daje nam mixit od których otrzymałyśmy tuby z mieszankami za które bardzo dziękujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% schłodzonej 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóry idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupieczony z tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej. Murzynek z bitą śmietaną SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier puder
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem
Ala piecze i gotujerumiano, po czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia u Krysi
Kuchnia domowa Anisoli i kakao, wymieszać. Masło utrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie
dom-agi.plłyżki czekoladowej polewy 1 łyżeczka cynamonu
Przepisy i porady kulinarneTorcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu
Przepisy i porady kulinarneCzekoladowa pychotka z morelami. Składniki : ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru 25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych
Przepisy i porady kulinarneBiszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru
Przepisy i porady kulinarne