Może jeszcze komuś przyda się przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na sylwestra z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru
Chocolate Muffin Blogdużych ilościach dostarcza stanowczo za dużo niezdrowego cukru. Jedna łyżeczka to ok. 80 kcal. Wszyscy znają domową wersję masła orzechowego, ale czy pomyśleliście kiedyś o zrobieniu kremu czekoladowego? Krem składa się tylko z trzech składników, a jest niebiańsko pyszny. Nie bójcie się użycia awokado - po wymieszaniu z kakaem i miodem zostaje z niego jedynie kremowa konsystencja i niewiele kalorii
Chocolate Muffin BlogPuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : jogurt naturalny wiórki kokosowe domowa granola lub ulubione muesli Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie
Chocolate Muffin Bloglepszego w chłodne, zimowe wieczory niż gorąca czekoladowo-korzenna kawa z cynamonem i imbirem, podana w ulubionym kubku z uroczym wzorkiem :) Składniki : 300 ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady Do kubka wsypać kawę, imbir i cynamon. Dodać miód i czekoladę. Zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Smacznego
Chocolate Muffin BlogTradycyjne, amerykańskie pancakes. Bardzo popularne w USA i Kanadzie, gdzie spożywane są z syropem klonowym, sosem czekoladowym lub dżemem. W oryginalnym przepisie jest zwykła mąka pszenna, ale ja pozwoliłam sobie użyć wersji pełnoziarnistej :) Bardzo polecam :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 3/4 szklanki mleka 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki
Chocolate Muffin BlogDziś podrzucam przepis na najprostsze, a jednocześnie cudownie miękkie, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej. Błyskawiczne w przygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość :) Gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej
Chocolate Muffin Blogwiem - owsianka czekoladowa już pojawiła się na blogu - ale przecież ciepłych płatków, z roztopioną gorzką czekoladą i plasterkami banana nigdy za wiele. Dziś wersja dla zupełnych leniuchów, wystarczy dodać kostkę (ewentualnie dwie lub trzy :), wymieszać i można delektować się pysznym, sycącym śniadankiem :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 200-300 ml mleka 2 kostki gorzkiej czekolady 1 banan pokrojony na plasterki
Chocolate Muffin Blogzawiera żadnych sztucznych dodatków. Uprzedzam, że nie smakuje jak najlepsza amerykańska muffinka, ale nie oczekujmy fajerwerków po wypieku z mikrofali :) Dla mnie jest wspaniała - mięciutka, pachnąca i bardzo czekoladowa. Bardzo polecam :) Składniki : 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła) 1 jajko 3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki
Chocolate Muffin BlogZapraszam na klasyczne bananowe placuszki ze skorupką czekoladową i posypką z orzechów włoskich. Są idealną alternatywą dla kanapek, jako drugie śniadanie lub lunch box. Bardzo dobrze przechowują się w szczelnym plastikowym pojemniku. Mogą czekać nawet cały dzień, aż zgłodniejemy :) Składniki : 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan rozgnieciony widelcem 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blogniepozornych papryczek, które największego giganta potrafią - dosłownie - zwalić z nóg. Ponieważ nie za bardzo miałam czas i energię na pieczenie (gdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnie mieszamy. Na dno kieliszków wykładamy pokrojony smoczy owoc. Wykładamy ok. 1-2 łyżki kremu straciatella, polewamy syropem, wykładamy kuleczki pitai, dekorujemy "kleksem" bitej śmietany. Całość możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi. Moje posty
Słodka StronaBananowo-kakaowa kasza manna, z gorzką czekoladą i bananem tak czekoladowo u mnie ostatnio... bananowo w sumie jest zawsze xd Niby banalne i proste, ale w takim połączeniu jeszcze u mnie nie było o dziwo tej kaszy :O Swoją drogą zakochałam się w gorzkiej czekoladzie z kawą i kardamonem
More food, love and dreamsCzekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co zrobić żeby był jeszcze lepszy? Przyrządzić go samodzielnie! Po domowym Belriso ( KLIK ) czas na kolejny uzdrowiony wyrób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najzwyklejszy w świecie budyń. Nie dość, że jest banalnie prosty
peanutbuttermonsternakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich sosów. Świetnie smakują np. z jogurtowym sosem owocowym. Wymyślajcie wiele wersji, a najciekawszymi podzielcie się
vegetaniemargaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian
vegetanie