czekoladowy - 5500 przepisów (strona:272/367)

LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 133

gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język angielski. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

noteskulinarnyfiga
Brownie z kremem chałwowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi 359

jeden dzień w roku :-). Na tegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu

Pora coś zjeść
Poniedziałkowy "fit" - Mus truskawkowy z musli i kokosem 150

odżywanie, zapraszamy więc na zdrowy w całej swojej okazałości mus ... Mus truskawkowy z musli i kokosem Składniki na 1 porcję: 5 dużych truskawek 50 g musli kokosowe z cruchy czekoladowymi 4 łyżek jogurtu naturalnego pół łyżeczki cukru trzcinowego  PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy obieramy z szypułek i wrzucamy do blendera dodajemy cukier i rozdrabniamy - przelewamy do szklanki, następnie wysypujemy warstwę musli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Banany w czekoladzie z orzechami 180

Banany w czekoladzie z orzechami SKŁADNIKI: 1 duży banan 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka szczypta papryki chilli 100 g orzechów laskowych 2 plasterki kiwi bita śmietana sos czekoladowy PRZYGOTOWANIE: Orzechy łupiemy, następnie obrane już siekamy na drobno, przekładamy na spodek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i szczypty chilli. Banana obieramy i kroimy w średnie kawałki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 183

jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo  to miejsce dobre na  obiad z rodziną gdyż spędza się tam dużo czasu w oczekiwaniu na dania. Wystrój przyciąga swym ciepłem, przytulnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - kakaowe kuleczki z płatków 140

suchej patelni. Płatki zostawiamy do ostudzenia. W garnku rozpuścić margarynę i dodać do niej śmietanę, cukier, kakaa, cały czas trzymając na ogniu i mieszając. Do tak przygotowanej polewy czekoladowej przesypujemy płatki i mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodać pół szklanki mleka lub wody. Całość odstawiamy, aż płatki nasiąkną i masa zgęstnieje. Następnie formujemy z masy kulki i obtaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 151

powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne  PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę,  dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Orzeszki kajmakowe z mixit 149

który bardzo dziękuję :) Kilka chwil później były już gotowe pyszne orzeszki z dzieciństwa. Kto ich nie pamięta ? :) Do nadzienia użyłam kajmaku i mieszanki musli z pistacją, żurawiną i czekoladowymi wiórkami. Sama skomponowałam  tą mieszankę do wykorzystania jako dodatek deserowy w mojej kuchni. Taką możliwość daje nam  mixit  od których otrzymałyśmy tuby z mieszankami za które bardzo dziękujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik nowojorski z nutą czekolady 237

łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany  30% schłodzonej 50 g masła  Polewa 400 g śmietany  18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto:  Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy.  Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z budyniem i owocami czyli wspomnienie lata 153

mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby    PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 379

który idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną.  Sernik dyniowy z pajęczyną   SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 371

upieczony z tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej.  Murzynek z bitą śmietaną   SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 717

pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30%  PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:  Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier puder

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada ala tiramisu 514

pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania  czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem

Ala piecze i gotuje
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 201

rumiano, po czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia u Krysi

Kuchnia domowa Ani