Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera
Pora na pora i pomidoraKakaowe płatki jaglane* z twarożkiem; borówkami i jagodami oraz miodem *na czekoladowym mleku sojowym, z kakao A za oknem prawie już lato
More food, love and dreamsOmlet serowy to ostatnio moja ulubiona propozycja na kolację :) Tym razem przygotowałam wersję czekoladową, która jest jeszcze lepsza niż tradycyjna! Jako dodatki wykorzystałam świeży twarożek oraz migdały i suszoną żurawinę :) Bez zbędnych słów wstępu - zapraszam :) Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku
Chocolate Muffin BlogMąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół
MamaOskarkaśmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy
MamaOskarkaZostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze
BaRepaswstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wystudzić, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Babkę można udekorować plewą czekoladową. Uwaga: Składniki odmierzałam szklanką o pojemności
In my kitchenPiekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
W kuchennym oknie Ewymleka Aż po samo dno." Tu każdy się rozmarzył... gdyby tak tu zostać na dłużej... ;) Na „otarcie łez” ( po opuszczeniu hali z ptasim mleczkiem) dostaliśmy do malowania torciki oraz czekoladowe bombki... A na zakończenie zwiedzania mogliśmy podziwiać wystawę przygotowana przez Joannę i Janusza Profus. Wszystkie szczegóły, drobiazgi wykonane są z czekolady – choinka, bombki, zabawki, stoli, filiżanki, zegar, ściany
królestwo garówMoże niezbyt efektownie wyglądająca ale warta grzechu czekoladowa przekąska. Dla miłośników mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady. Pestki z jednego dużego owocu granatu, tabliczka czekolady, 4 łyżki tartych migdałów. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucić pestki granatu, dokładnie wymieszać. Łyżką formować niewielkie kulki, układać na je na papierze do pieczenia. Gdy trochę zastygną obtaczać w tartych migdałach
królestwo garówfrancuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą na jej terenie w XVw w/g projektu Giorgio Vasariego
królestwo garówAtauta. 100% tinto fino. Wino dojrzewało 18 m iesięcy w beczkach z francuskiego dębu (chyba trochę za długo). Intensywne aromaty ciemnych owoców - czarnej porzeczki, jagód. W ustach nieco zbyt czekoladowe, dżemowe i cukierkowe. A na deser, po słodkim deserze – kremie katalońskim przyszedł czas na mięsny deser - szynka Bellota „Joselito” krojona ręcznie. Jamón z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra
królestwo garówaromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu. Na wyróżnienie zasługuje również "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny. Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią
królestwo garówjego wymianie na czysty. Wino to możne przetrwać jeszcze wiele lat (podobno kilkadziesiąt). Jeśli jednak zdecydujemy się go wypić dobrze jest je schłodzić. Idealnie będzie pasowało do deserów czekoladowych, czarnej czekolady, kawy ale moim zdaniem samo możne być idealnym deserem. Do każdej butelki dołączona jest malutka fiolka z próbką wina – jakby ktoś nie mógł się doczekać na specjalną okazję
królestwo garówwspaniałą winnicę. Kolejne wina z tej części to mocne i cieliste wina o zawartości alkoholu ponad 14,5 %, charakteryzujące się mocno owocowym bukietem, z wyraźnymi nutami wiśni, wanilii z czekoladowymi refleksami w tle i bardzo dobrym stylu. Czwarty set, obejmujący aż pięć win Amarone della Valpolicella to dość intrygująca wyprawa w zakamarki regionu Reneto w roczniki 2009 i 2008. Wina
królestwo garów