czekoladowy - 5500 przepisów (strona:254/367)

Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 245

zupełnie niepotrzebnie. Ten przepis na biszkopt jest naprawdę wspaniały i korzystam z niego od dawna, zrobiłam już nie jeden tort z biszkoptem z tego przepisu. Biszkopt ten jest mocno czekoladowy, a po upieczeniu starcza na dwa blaty od tortu. Przepis na wersję 3-blatową pojawi się mam nadzieję wkrótce :) Składniki (26 cm): 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szklanki

Jedzeniomania
Słodko-słone domowe czekoladki 177

Żeby łatwo uzyskać jednorodna masę mieszałam w kąpieli wodnej, wtedy składniki lepiej się łączyły. Odstawić  do lodówki - po zastygnięciu czekolady do każdej czekoladowej 'formy' wkładamy kuleczkę wcześniej przygotowanej masy orzechowej i delikatnie ugniatamy, tak aby masa wypełniła formę - każdą wypełnioną masą czekoladkę przykrywamy warstwą rozpuszczonej czekolady - 1 łyżeczka na sztukę - odstawiamy

Pora na pora i pomidora
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 197

Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.  Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera

Pora na pora i pomidora
954. Letnie ostatni. 175

Kakaowe płatki jaglane* z twarożkiem; borówkami i jagodami oraz miodem  *na czekoladowym mleku sojowym, z kakao A za oknem prawie już lato

More food, love and dreams
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 153

Omlet serowy to ostatnio moja ulubiona propozycja na kolację :) Tym razem przygotowałam wersję czekoladową, która jest jeszcze lepsza niż tradycyjna! Jako dodatki wykorzystałam świeży twarożek oraz migdały i suszoną żurawinę :) Bez zbędnych słów wstępu - zapraszam :) Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku

Chocolate Muffin Blog
Tort Walentynkowa Rozkosz 182

Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół

MamaOskarka
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 172

śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy

MamaOskarka
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 245

Zostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze

BaRepas
Babka majonezowa 175

wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wystudzić, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Babkę można udekorować plewą czekoladową. Uwaga: Składniki odmierzałam szklanką o pojemności

In my kitchen
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 183

Piekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego  1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka

W kuchennym oknie Ewy
Królestwo garów w fabryce czekolady - wizyta w E. Wedel 147

mleka Aż po samo dno." Tu każdy się rozmarzył... gdyby tak tu zostać na dłużej... ;) Na „otarcie łez” ( po opuszczeniu hali z ptasim mleczkiem) dostaliśmy do malowania torciki oraz czekoladowe bombki...    A na zakończenie zwiedzania mogliśmy podziwiać wystawę przygotowana przez Joannę i Janusza Profus. Wszystkie szczegóły, drobiazgi wykonane są z czekolady – choinka, bombki, zabawki, stoli, filiżanki, zegar, ściany

królestwo garów
Granat w czekoladzie 142

Może niezbyt efektownie wyglądająca ale warta grzechu czekoladowa przekąska. Dla miłośników mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady. Pestki z jednego dużego owocu granatu, tabliczka czekolady, 4 łyżki tartych migdałów. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucić pestki granatu, dokładnie wymieszać. Łyżką formować niewielkie kulki, układać na je na papierze do pieczenia. Gdy trochę zastygną obtaczać w tartych migdałach

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 133

francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą na jej terenie w XVw w/g projektu Giorgio Vasariego

królestwo garów
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 140

Atauta. 100% tinto fino. Wino dojrzewało 18 m iesięcy w beczkach z francuskiego dębu (chyba trochę za długo). Intensywne aromaty ciemnych owoców - czarnej porzeczki, jagód. W ustach nieco zbyt czekoladowe, dżemowe i cukierkowe. A na deser, po słodkim deserze – kremie katalońskim przyszedł czas na mięsny deser - szynka Bellota „Joselito” krojona ręcznie. Jamón z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 124

aromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu. Na wyróżnienie zasługuje również  "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny. Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią

królestwo garów