nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który smarujemy masą budyniową z kakao i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniaciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany beza. Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny ciekawy pomysł na zbliżający się dzień mamy. Tym razem czekoladowo-orzechowe babeczki z kwiatkami marshmallows. Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows Przygotowanie : Mokre
Magiczne Życie Martyinnych atrakcji, pod koniec była zorganizowana degustacja. Rodzice mieli przynieść swoje zdrowe wynalazki do spróbowania. Postanowiliśmy przygotować trzy potrawy. Zrobiłem wegetariański pasztet z soczewicy ze szpinakiem i masło czekoladowe , a Misia upiekła ciasteczka owsiane (przepis wrzucę niedługo). Muszę się przyznać, że chciałem zrobić taki trójkolorowy pasztet z soczewicy, ale wyszedł mi dwukolorowy :o) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemPrzed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową
Mix smakuKruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:) Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka; 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka
In my kitchenmokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Muffinki można dodatkowo udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów
Passions hobbies lifeczego został zrobiony. Po prostu jem i zapominam :-) U mnie takie sytuacje są kontrolowane i nie zdarzają się zbyt często. Deser czekoladowo-truskawkowy Składniki: 1 banan (bardzo dojrzały); 1 jogurt naturalny gęsty (Bakoma); 1 łyżka kakao; 4 łyżeczki nasion Chia; 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie); wanilia (bądź zapach waniliowy); 200 g musu
Życie na widelcuNalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu
Kuchenne aromatymasa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed podaniem posypać tartą czekoladą
Kuchenne aromatykawowym. Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko SYROP: 1, 5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kuchenne aromatymyśl tego stwierdzenia pomyślałam o serniku z dodatkiem CZEKOLADY... o tak! a że nigdy nie robiłam przeszperałam internet w poszukiwaniu przepisu. Trafiłam na blog Kasi , gdzie odnalazłam sernik czekoladowy z czereśniami. Całość pomimo lekkiego podpieczenia brzegów sernika (cóż piekarnik nie pierwszej młodości) wyglądała dość apetycznie, co do smaku jednak wolę ten tradycyjny ten wariant sernika jest dla mnie zbyt
Kuchenne aromatyposypania wykonanie ciasta: Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i przykrywamy drugim ciastem kakaowym, ponczujemy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniamasa nie była zbyt słodka po prostu miękkie masło. Do przygotowania dzisiejszych lizaków oprócz babeczek i kremu potrzebne będą: patyczki na lizaki (można zastąpić je patyczkami do szaszłyków). Polewa czekoladowa lub waniliowa (ja kupiłam swoją w Lidlu – ma idealną konsystencję i można maczać lizaki prosto z pudełeczka, w którym jest sprzedawana). Masa cukrowa na ozdoby (można zrobić ją samemu
Ciastkozercysięgnąć po tą sklepową przekąskę. Mnie ona nie przekonuje, a wręcz odstrasza :) Jest za słodka i tak naprawdę "pusta". Dziś proponuję domową wersję takiego przysmaku :) Kanapka jest bardzo czekoladowa, puszysta i delikatna. Przełożyłam ją kremowym nadzieniem na bazie sera białego. Można podać ją z orzechami lub owocami :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka
Chocolate Muffin Blog