dzieciństwa są niezapomniane. Któż nie pamięta oranżady w proszku, kamyczków, czy też preparowanego ryżu. Idąc tym właśnie tropem na blogu Przy kuchennym stole znalazłam przepis na kruchy blok-ryżowo czekoladowy. Składniki na masę jasną: - 83g masła- 1,5 łyżki płynnego miodu- 225g białej czekolady- 75g ryżu preparowanegoSkładniki na masę czekoladową:- 83g masła- 3 łyżki płynnego miodu- 188g czekolady deserowej(...)113g ryżu preparowanego Powyższe proporcje są na blaszkę o wymiarach 24×24. Masę jasną i czekoladową przygotowujemy tak samo, łącząc trochę inne składniki. Masło, miód i czekoladę rozpuszczamy w misce – na parze. Miskę z rozpuszczoną masą odstawiamy, dodajemy ryż preparowany i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z masą czekoladową. Gotową
mojewypiekiinietylkozawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka(...)obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła
Made By Mom And SonWalentynkowe Double Chocolate Spośród wielu babeczek, których próbowałam moim zdecydowanym faworytem ciągle zostają czekoladowe. Walentynkowe Double Chocolate, które chciałabym Wam zaproponować są super słodkim połączeniem czekoladowych babeczek ( przepis znajdziecie tu ) i podwójnie czekoladowego kremu. Do tego jeśli chcielibyście zrobić komuś miły prezent na pewno przyda się odpowiednia dekoracja. Składniki na babeczki czekoladowe znajdziecie tu Składniki na podwójnie(...)czekoladowy krem: 1 budyń czekoladowy 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 0,5 tabliczki czekolady 1 kostka masła Babeczki przygotowujemy według przepisu. 8 Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, kiedy pojawią się bąbelki wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie przez kilka sekund
CiastkozercyBabeczka w trzech smakach Korzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym i truskawkowym kremem. Proste (i szybkie!) babeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser. Składniki na proste babeczki czekoladowe + czekoladowe draże (lub czekolada) Składniki na krem budyniowy(...)piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy po kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut. Krem robimy według przepisu . Dzielimy na 3 części - małą, średnią i dużą. Do największej części dodajemy trzy duże łyżki kakao i dokładnie mieszamy, do najmniejszej
CiastkozercyDziś coś na słodko bez użycia piekarnika :) Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki(...)bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ... Składniki: (na 6 szklaneczek) 2 budynie czekoladowe z cukrem 4 czubate łyżki kaszy manny 2 czubate łyżki cukru 1.5l mleka kilka kropli aromatu waniliowego starte orzechy laskowe i czekoladowe ozdoby do dekoracji deseru Wykonanie: 2 budynie czekoladowe ugotować w 1l mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek
Walijskie PichcenieSERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie(...)ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI C iasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut
SMYKWKUCHNInajlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 2 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit Blat kokosowy 4 białka 200 g cukru 200 g kokosu Kresto Krem czekoladowy 6 jajek 1,5 szk cukru 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki płaskie ciemnego kakao 500 g masła lub margaryny dżem brzoskwiniowy orzechy włoskie mielone Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać
Ala piecze i gotujeaparatu i stwierdził, że powinnam dodawać też czasem swoje zdjęcia, żeby nie było na blogu tak bezosobowo Składniki na blaszkę 20×20 cm (piekarnik góra dół): Masa czekoladowa: – 150 g czekolady gorzkiej (użyłam 65%) – 150 g miękkiego masła – 160 g cukru pudru (1 szklanka) – 3 jajka – 80 g mąki (0,5 szklanki) Masa twarogowa(...)sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było już jaśniejsze niż na początku dodawałam do niego po jednym jajku, ciągle
RelaxtimeCzekoladowy Parafit to kolejna propozycja z słodkości, który na pewno będzie ciekawą propozycją na święta. Czekoladowy Parafit to coś na wzór lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej. Pomysł na przygotowanie czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny polecenia(...)post Czekoladowy Parafit appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekprzepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA 23 X 28BISZKOPT(...)śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania
Ostra na Słodkozainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc(...)gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegodekoracja:czekoladowa kokarda1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszkuBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewycinałam foremką, inne wyciskałam tłuczkiem od mięsa (widziałam u Izy-Pyzy), część formowałam widelcem tak jak się robi gnocchi. Dodatki do tego ciasteczkowego mixu to migdały w słupkach, groszki czekoladowe, borówki. Ciasteczkowy mix przygotowałam dla dzieciaków, które brały udział w zimowisku organizowanym przez naszą Akademię Smaku i fundację Marchewkowe pole. Ciasteczkowy mix tworzymy w zależności od tego jakie mamy dodatki(...)foremki. Składniki podstawowe: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest trudny(...)mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (do nasączenia) Glazura: 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady 60 g masła Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao
Mania Gotowaniawyjątkowe. Przygotowałam do nich dwie polewy-kremy. Lemon curd, czyli kwaśno-słodki, krem cytrynowy o bardzo intensywnym smaku oraz ganache z gorzkiej czekolady. Ganache znacie już z przepisu na czekoladowy tort urodzinowy . To bardzo kremowy mus czekoladowy, który można przygotować właściwie z każdego rodzaju czekolady wedle uznania. Dziś jednak proponuję ciemną, gorzką czekoladę, o dużej zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru(...)cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany. Zapraszam na przepis. Muffinki cytrynowo-makowe z lemon
Ratunku obiadwielbicieli tiramisu i ciast czekoladowych połączenie myślę idealne. Dwa w jednym czyli i brownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie jestem to to, ma to coś, co wciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki(...)łyżce gorącej wody Wszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia. Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie, takie kleksiki. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku(termoobieg) ok.40-45 minut ( maksymalnie 60) sprawdzając
Smaczne Zdrowe