mojprzepisna.pl | Tort serowo-śmietankowy z truskawkami Torcik z wykorzystaniem serka twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica, śmietany i dużej ilości truskawek, do tego lekko kakaowy biszkopt nasączony cytrynowym rumem. Myślę, że obok tego tortu ciężko będzie Wam przejść obojętnie, nam było bardzo ciężko. Przepis na biszkopt mój autorski, przepis na krem pochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy
moj przepis nałyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka suszonej żurawiny ½ łyżeczki cukru 5 łyżeczek czubatych bułki tartej 2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej Sól morska do smaku Pieprz cytrynowy do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta majeranku otartego Ponadto: Cebulka perłowa do podania Koperek świeży Oliwa i bułka tarta do foremek Sposób wykonania: Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy
Wanilia i Kardamonpszennej - 110 g drobnego cukru - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli lukier - cukier puder - sok z cytryny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jogurt mieszamy z masłem, jajkami i skórką cytrynową. Do miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki i dolewamy do nich mokre składniki. Całość starannie mieszamy. Foremki na małe babeczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchnismakują nawet bez żadnych dodatków- jeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny
Domowe Tortyoraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego, na to zygzaki z ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Wstawiamy
Walijskie Pichceniesmażonym ryżem Nasza grupa miała za zadanie przyrządzić domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać curry od podstaw, przy użyciu trawy cytrynowej galangalu, liści kaffir, czosnku i chili. Cóż za niesamowite bogactwo aromatów i smaków ! Tak wyglądało nasze danie serwowane na talerzu. Według mnie było boskie ! Równie pięknie prezentowały się pozostałe dania
Kulinarne przygody Gatityśmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) Do dekoracji: 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki białej czekolady
Trzeci talerzżurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać. ciasto
królestwo garówzłożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the Kitchenschłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy razem. Do środka włożyć orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku
Kuchnia Pani Wiosnymalutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle. Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia
W kuchni u Monikiminut. Ułożyłam je na kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową
potrawyregionalnerozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE
potrawyregionalneciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 3/4 szklanki cukru 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do posypania Składniki ciasta zagnieść. Jeśli ciasto będzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia