masła - maliny w całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych ręcznikach. Mleko zagotowuję. Żółtka ucieram z cukrem i proszkiem budyniowym oraz sokiem cytrynowym. Do gładkiej puszystej masy stopniowo dolewam mleko i stale miksuję. Na koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję
I tu będę miała takie tenagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym, posypują pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki serka
Kulinarne przygody Gatitybudyń czekoladowy (sam proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30% 150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady
Ugotowaćprzepis na niezwykle aromatycznego i pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :) Składniki: filet z łososia suszony koperek sól ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami
Wołowina od rekinaRóżne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole: pomarańczowa , z jarzębiny z gruszkami , z aronii , cytrynowa , gruszkowa , wiśniowo-rabarbarowa , gruszkowo-pomarańczowa , morelowa z tymiankiem . W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie
Kulinarne przygody Gatityogniu i gotować 15 minut do temperatury 90 C. Cały czas mieszając. Następnie wlać sok z dwóch pomarańczy, skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy oraz sok z cytryny. Dodać galaretki cytrynowe i żel-fix 3:1, wymieszać. Ponownie gotować do 90 C, ale już 10 minut, cały czas mieszając. Słoiczki, przykrywki umyć i wyparzyć w dużym garnku z gotującą się wodą
Kuchnia PokoleńDzięki mojemu sąsiadowi, który obdarował mnie jabłkami mogłam puścić wodze fantazji i powstał ten oto dżem jabłkowy z dodatkiem soku pomarańczowego i cytrynowego. Propozycja ma ciekawy smak i w mojej wersji jest bez cukru, bo chciałam, by była taka orzeźwiająca. Jeśli wolicie to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by tego cukru dodać (wtedy też będą lepiej zakonserwowane). Polecam
Mania Wypiekaniacukru (użyłam 100, bo lubię półsłodkie ciasta) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia około 500 g owoców Przygotowanie: Mleko, banana, cukier, olej i sok cytrynowy umieść w misce i wszystko dokładnie zblenduj. Do drugiej, większej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianej, najlepiej dwa razy mąki dodaj mokre składniki. i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być
greenscarfDzisiaj zapraszam na smaczny torcik serowy z malinami. Lekki, nie za słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Sernikowy
Mała CukierenkaWilgotne, mocno borówkowe muffinki to świetny pomysł na podwieczorek. W połączeniu z cytrynowym lukrem są mega smaczne. Gorąco polecam! :) Muffinki z borówką amerykańską i lukrem Składniki : Suche: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju dodatkowo: 3/4 szklanki borówki amerykańskiej 1/2 szkalnki cukru pudru 1 łyżka soku
Smaki Nataliizapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania - ze składnikami, które ciężko będzie nabyć. Co prawa osobiście lubię
Di gotujecukru słoik Wykonanie: Cytryny umyłam i obrałam ze skórki. Trzeba je obrać jak najcieniej i pozbyć albedo, bo w przeciwnym razie nasze limoncello będzie miało gorzki smak. Skórki cytrynowe pokroiłam na kawałki i umieściłam w słoiku. Zalałam spirytusem i odstawiłam w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Można pozostawić na dłużej. Im dłużej postoi, tym intensywniejszy kolor będzie
Kuchnia u Krysiprzepisu A mianowicie: Z cytryn otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Zmiksowałam żółtka, jajko i cukier. Wstawiłam na garnek gorącą wodą. Do żółtek dodałam mąkę, sok i skórkę cytrynową. Wymieszałam i podgrzewałam na średnim gazie. Kiedy krem zaczął gęstnieć dodałam masło i wymieszałam, żeby się dobrze rozpuściło. Po wystudzeniu, gotowy lemon curd przełożyłam do słoiczka
Kuchnia u KrysiProdukcja żony:) SKŁADNIKI -4 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy pomarańczowe, -5 galaretek pomarańczowych, -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy) 1 większa cebula pęczek natki pietruszki 25 dag pietruszki sól do smaku pieprz cytrynowy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta wędzonej papryki kilka suszonych śliwek 2-3 łyżki wody (w razie potrzeby) 2 łyżki oleju do smażenia Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - jak zrobić? Kaszę gryczaną
Moje Qulinaria