napoju. Do potwierdzonych związków produkowanych przez kombuchę należą: -kwasy: kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy -minerały: - żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe -witaminy: B1, B2, B3, B6, B12 i C -wzmacnia układ immunologiczny -wspomaga zwalczanie łuszczycy -wspiera profilaktykę
Anioły w kuchnismaki są bardzo dobre i mogę polecić każdą z osobna :) KARMELKOWE jabłko * aromat naturalny TRUSKAWKOWE jabłko * suszony zagęszczony sok truskawkowy * zagęszczony sok truskawkowy * koncentrat soku cytrynowego BANANOWE jabłko * przecier bananowy * naturalny aromat banana. CYNAMONOWE jabłko * cynamon * koncentrat soku jabłkowego KLASYCZNE jabłko BIO jabłko BIO JABŁKA W WERSJI KOSTEK OWOCE EGZOTYCZNE Brzoskwinia
Zdrowie na języku :Prumowy Cykoria 1 szt mleko ( jest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu Poncz cytrynowy: sok z cytryny 100 ml przegotowanej wody cukier 2 łyżki Wykonanie: Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy
Różowa kuchniasłodziwem są suszone daktyle. Składniki (na 2-3 szklanki): 300 g rabarbaru 150 g suszonych daktyli 200 ml mleka kokosowego kilka liści mięty (u mnie omszona) kilka liści melisy cytrynowej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w drobną kostkę. Rabarbar przerzucić do garnka i zalać 150 ml wody. Zagotować. Daktyle pokroić na podobne kawałki i wrzucić do garnka
Weekendy w domu i ogrodzieroladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru o smaku cytrynowym lub wanilinowym 1/2 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody nadzienie 3 średniej wielkości jabłka 1 galaretka o smaku agrestowym (sam proszek!) 1/2 szklanki wody do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować
UgotowaćNiby pospolity pieczony kurczak ale......koper włoski nadaje kurczakowi lekko cytrynowy smak w połączeniu z przyprawami jest przepyszny a ten zapach unoszący się po kuchni.....mmmm SKŁADNIKI 1 kurczak 2 bulwy kopru włoskiego kilka gałązek świeżego tymianku i oregano 2 łyżki suszonego lubczyku szczypta chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Kurczaka
Mała w garnku mieszawytrawnego cherry lub czystej wódki 2-3 łyżki płynnego miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym) 1 płaska łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso wkładam na kilka godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego pół łyżeczki cynamonu 40 g masła Dodatkowo: duży czerwony grejpfrut Na 24 godziny przed
Mienta blogcukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać ok 1 szkl
Ze smakiem bez glutenułyżka sosu rybnego pieprz i sok z limonki do smaku oliwa Przygotowanie: Małże odsącz na sitku. N a oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry i trawę cytrynową. Dodaj wino, małże i sos rybny, gotuj 5 minut pod przykryciem aż muszle się otworzą. W trakcie gotowania potrząśnij kilka razy rondlem lub przemieszaj łyżką. Przełóż muszle do miski
SzczyptaSmaQsezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować! 2 dania 30 minut 2 piersi z kurczaka 10 szparagów suszona
Ania i Marcin gotująZnowu beza za mną chodziła i po tygodniu się złamałam. Miałam jeszcze w lodówce trochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że z bezą będzie smakował idealnie. Ubiłam tylko trochę bitej śmietany z mascarpone i wspaniały deser gotowy! Moje Żarłoczki były usatysfakcjonowane, bo bezę z kremem bardzo lubią . Ja też nie odmówię porządnej porcji, ponieważ silnej
Smaczna PyzaOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody
Malinowo w kuchni