cytrynowa - 1500 przepisów (strona:58/100)

Miękkie pulpeciki z indyka w sosie cytrynowo-koperkowym 162

czemu pulpeciki są mięciutkie, a przy tym i bardziej wartościowe. Wiadomo też, że pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, a w tym wypadku jest to pyszny i genialny sos cytrynowo-koperkowy przygotowany na bazie Jasnego Sosu Uniwersalnego firmy Łowicz 😋 Genialny, bo: po 1. składniki tworzą ciekawą i naprawdę smaczną kombinację smaków (bo kto powiedział, że cytryna pasuje tylko do ryby

Kraina Miodem Płynąca
z budyniem ciasto z truskawkami i galaretką... 208

cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik dyniowy na biszkoptach 110

opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszek) 170 g cukru pudru Polewa 250 g kwasniej śmietany 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie dekoracja, u mnie kulki czekoladowe i wiórki cytrynowe Jak przygotować puree z dyni? Przygotuj 1 dynię, umyj, obierz i pokrój na kawałki/paski podobnej wielkości, oczyść z pestek, włókien. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz

Z Kuchni Do Kuchni
Kostka alpejska 1271

razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Po wystudzeniu, skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą (nie trzeba zużyć całości), a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym (fot.1) . 250 g masła ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać ajerkoniak. Gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając. Gotową masę wymieszać

Świat Ciasta
Ryba w cieście piwnym 127

NONE Składniki: 600g fileta z pangi lub innej ulubionej ryby 1 jajko 1 szklanka piwa Około 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego lub przyprawy do ryb Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowaną rybę posolić, odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę , przyprawy ( oprócz soli

W garach u Gosi
Piaskowa babka z pomarańczową nutką. 148

minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki. 6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. 7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania. 8. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy

Izabelawkuchni
Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką. 147

łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej wody Mus truskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka

Izabelawkuchni
Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami. 134

smaku Rolada:  3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek powidła śliwkowego Dodatkowo: 2 cytrynowe galaretki 750 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec

Izabelawkuchni
Makaron z grzybami po włosku 130

paczka makaronu  wstążki długie Lubella 80 dag grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki 150 ml białego pół wytrawnego wina 2 łyżki  masła Szczypta suszonego rozmarynu Szczypta suszonego tymianku Pęczek świeżej natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz

Wanilia i Kardamon
Szarlotka jak u BABCI 143

miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, posiekane masło, śmietanę oraz żółtka. Ugnieść dokładnie ciasto. Podzielić na dwie części. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i skórką cytrynową. 3/4 l soku zagotować, w reszcie rozrobić budynie i gotujemy go jak w przepisie. Pierwszą część ciasta wylepić na blaszce, przykryć jabłkami, dodać budyń. Przykryć resztą ciasta (rozwałkować lub pokruszyć

Trufelkowo
Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon 317

praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Taki właśnie jest ten kurczak. Pyszny, soczysty, w gęstym sosie miodowo-cytrynowym, który zachwyci wszystkich! Co więcej, przygotowuje się go w całości w jednej patelni Przepis ten znalazłam w książce “Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera

karmelowy
Krem z pieczonej cukinii i papryki 154

wielkości) 500g żółtej papryki (2 sztuki średniej wielkości) 500ml domowego bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki kurkumy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek (do podania) 40g uprażonych na suchej patelni pestek dyni (4 łyżki, do podania

Book of spells
Sałatka z selera korzeniowego 232

oliwy z oliwek  Wykonanie: Wyciśnij do miski sok z cytryny.  Seler obierz, następnie przekrój na pół. Obieraczką do warzyw zetnij cienkie płatki bezpośrednio do miski z sokiem cytrynowym. Wymieszaj dokładnie. Dzięki temu seler będzie miał ładny, jasny kolor i dodatkowo zmięknie.  Łodygi selera naciowego pokrój w dość cienkie plasterki. Zachowaj listki do dekoracji sałatki.  Wszystkie składniki

Garniec Magalie
Puszysta, szybka babka na oleju 16324

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L  2 łyżeczki aromatu cytrynowego  skórka otarta z 1 cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda sok z cytryny  100g żurawiny suszonej 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy

Szefowa kuchni
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 150

kopiate szklanki mąki pszennej po pół szklanki letniego mleka i letniej wody 25 gramów drożdży 1/3 szklanki oleju jajko (plus dwa żółtka do posmarowania całości) szczypta soli łyżeczka olejku cytrynowego 4 łyżki cukru Wszystkie składniki mieszacie ze sobą i wyrabiacie ciasto. Dość długo, by w końcu pokazały się w nim pęcherzyki powietrza. Ciasto ma odchodzić od miski/stolnicy/ręki. Nie czekacie

Arbuziaki