ciasto drożdżowe: 6 szklanek mąki pszennej pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu) 10 dag drożdży 5 jajek w temperaturze pokojowej niepełna szklanka cukru aromat cytrynowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki ciepłego mleka Dodatki: owoce Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkKaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej zwyczajnie spróbować! :) Składniki: -> 4 banany -> 2 szklanki płatków owsianych -> 1 jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany
Jedz zdrowo żyj zdrowo!jeżeli zajdzie taka potrzeba dodaj łyżkę oleju. Kolejno dodaj pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj) oraz rozkruszone kostki rosołowe, łyżeczkę soli, pieprzu, sok cytrynowy i cukier. Przemieszaj i dodaj około 800 ml wody (ale nie więcej niż 1 l). Gotuj całość przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie bakłażany powinny się już upiec
greenscarfzapas, jakby święta trwały miesiąc a nie dwa dni, chociaż i tak jest go oczywiście za dużo. Nasze absolutne minimum słodyczowe to przynajmniej dwa mazurki mojej siostry, babka cytrynowa mojej mamy i moja pascha… Poza tym oczywiście wędliny domowej roboty, klasyczna sałatka jarzynowa, żurek mamy Bartka, danie mięsne na pierwszy dzień świąt, danie mięsne na drugi dzień świąt
Cooking for EmilyKolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia Różowe jajka Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego
NiePieprz.plCiasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście
W Moim Magicznym Domuświęta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja. Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 75 g roztopionego masła 2 jajka skórka starta z cytryny 150 g mąki
Niespełnione zdolności kulinarneposypania Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką. 2. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym na jasną masę. 3. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Na tym etapie masa może wyglądać jak zwarzona, nie trzeba się tym martwić, tylko działać
W mojej kuchniBabki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu na dnie wylądowały i bo tzw. "wianuszek
Moniki Smakołykimandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym
Mania Wypiekaniaczerwone cebule 8 pieczarek 1 cukinia garść zielonego (użyłam mrożonego) groszku 1 papryczka chili z pestkami puszka pomidorów 2,5 szklanki wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę
Zasmakuj Kuchniprzygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd , a ułatwi Ci pracę. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu. Składniki: 500 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć ostrożnie z tortownicy. 2. W rondelku wymieszać maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące się owoce, wymieszać, zagotować
kolorowotorcikowoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk