nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce) – dowolne owoce: u mnie 2 brzoskwinie w połączeniu z malinami – 150 ml gorącej wody
Relaxtimepodwieczorek, można się nim delektować w towarzystwie ulubionej kawy. składniki na tortownicę 26 cm nadzienie 1 kg śliwek węgierek 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kisielu cytrynowego ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 4 żółtka 200 g masła cukier puder do posypania ciasta przepis W małej miseczce rozpuszczamy kisiel zalewając
Smakowite Daniaćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków – około 4 sztuk na słoik. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować
https:KKuchniaMniamdokładnie umyć. Obrać cytryny ze skórek. Skórki umieścić w słoju i zalać je wódką. Odstawić na tydzień, codziennie potrząsając słojem. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Zlać nalew znad cytrynowych skórek i wymieszać dokładnie z syropem cukrowym. Odstawić na przynajmniej miesiąc, choć niektórzy uważają, że likier nadaje się do spożycia po 4 dniach😉 Podawać likier po schłodzeniu w zamrażarce - wtedy likier
Weekendy w domu i ogrodziektóre na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy również coś tam do niego dorzucić. Bita śmietana z owocami sprawdziła się znakomicie. W sumie to krem cytrynowy też pasowałby świetnie ale zajął by nam więcej czasu, a ciasto ma być ekspresowe. Brownie z założenia powinno być jakby lekko niedopieczone i dość maziste w środku. Jak widzicie
Relaxtimenich krążki .Wylepić nimi foremki. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenie i gotować 2-3 min . Do osobnego garnka wlać połowę mleka , dodać cynamon i skórkę cytrynową , zagotować . W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie mąkę .Wlać do gotującego mleka i gotować całość ,aż lekko zgęstnieje. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka
Malinowa KawiarenkaSKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje – ok. 15 szt * wiśnie ( mogą być z syropu ) – ok. 150 g * gaaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę
Ostra na Słodkoznajomych, gdzie babeczki zabrałam. (Buziaki dla Kasi i Tolka 😘) Jeśli chcecie wiedzieć jak smakują, koniecznie je przygotujcie! Młoda marchewka jest przepyszna, a w połączeniu z orzechami, cynamonem i cytrynowym lukrem posmakuje Wam na pewno :) Składniki na 6 większych babeczek lub małą keksówkę: 220g marchwi 100g orzechów ziemnych 3 jajka 100g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia w czekoladziesmakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała. Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko kokosowe, sok cytrynowy, ogórki i koperek. Smacznego! Artykuł Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfNajlepiej smakuje z makaronem przyprawionym lubczykiem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 4 suszone pomidory z bazilią łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka soli czosnkowej szczypta oregano Przygotowanie: Pierś dzielimy na 4 części. Każdą dokładnie obtaczamy w przyprawach. Pomidory kroimy w paski i układamy na mięsie. Każdy kawałek zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ok 30minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Lena GotujeKasza kuskus (możemy dodać szczyptę pieprzu cytrynowego) - dwie garści, Wędzony łosoś -kilka kawałków, jajko ugotowane na twardo, kilka sztuk pomidorków koktajlowych ze szczypiorkiem
Lena Gotujeteż fantastyczną ciecierzycę i cukinię przy akompaniamencie mieszanki ziół i przypraw zaczerpniętych z kuchni arabskiej. Do tego słodki akcent w postaci pieczonych warzyw, orzeźwiający akcent z tych surowych oraz cytrynowego jogurtu i pikantna kropka nad 'i', pochodząca z kiełków. Totalna eksplozja smaków, wartości odżywczych i kolorów! :D Na letni obiad i na każdą inną porę roku ;) Wege-burgery z komosy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaoleju roślinnego rzepakowego lub słonecznikowego/nie, nie może być mniej łyżeczka czarnej soli Kalmak/tej śmierdzącej jajeczniej/nie, nic jej nie zastąpi 50 ml octu jabłkowego/wydaje mi się że sok cytrynowy tez tu się sprawdzi, ale należało by go dodać ciut więcej o jakieś 20 ml czubata łyżka gładkiej musztardy, najlepiej Dijon moje odkyrcie w trakcie robienia- olej lniany! dodałam
greenscarfnasza polska ryba po grecku. Zanotowałam sobie przepis i zrobilam. Wnioski są takie, że mimo tego, iż w tym przepisie jest mnóstwo warzyw i jest bardziej kolorowo i zdecydowanie cytrynowo, wolę taką naszą tradycyjną rybę na bazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza
Pieguskowa Kuchniatalerza, to chyba najlepszy dowód na to, że czasami proste jest najsmaczniejsze :). Szarlotka z kisielem bez pieczenia 1 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 torebki kisielu ( u mnie cytrynowy) cynamon 15-20 dag biszkoptów Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zagotować i dosłodzić cukrem. Dusić, aż zmiękną. Kisiel rozrobić w 200 ml wody, dodać
Pieguskowa Kuchnia