cytrynowa - 1500 przepisów (strona:64/100)

Zdrowe minitarty z kremem jaglanym [bez pieczenia] 128

Dzisiejszy przepis to inna wersja TYCH tartaletek. Spód jest taki sam, różnica polega na nadzieniu. Tym razem postawiłam na lekki, orzeźwiający krem jaglany z cytrynowym akcentem. Myślę, że fajnie wpisuje się w letnie klimaty i oczywiście ideę zdrowej kuchni Zdrowe tarty z kremem jaglanym 2017-05-29 13:09:57 Porcje 16 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1 szklanka płatków

Powiedz dietom nie
Likier cytrynowy. 99

spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 dni. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę. Ugotuj syrop z wody i cukru, usuń szumowiny, wystudź. Następnie wymieszaj syrop z alkoholem cytrynowym. Odstaw jeszcze na 2 dni w zamkniętym słoju. Po dwóch dniach przefiltruj trunek, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia. Odstaw w chłodne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Tort fistaszkowo-czekoladowy 134

Lekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady.  Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej.  Tort jest raczej łatwy w wykonaniu, chociaż dosyć czasochłonny, jak to tort...  Masa fistaszkowa i mus czekoladowy nie mogą się nie udać, o ile utrzyma się proporcje. Składniki: 3 blaty biszkoptowe - z dużej tortownicy, u mnie

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi 124

Dzisiejsza sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można

Powiedz dietom nie
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 500

BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY: * mleko – 3/4 l * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 0,5 szkl * maka pszenna 1 łyżka * żółtko

Ostra na Słodko
TORT NA DZIEŃ MAMY 182

śmietanki 30% Wypasiona z  MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z  MLEKOVITY 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy

Z Majeczką w kuchni
Bananowa chmurka 304

pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Pina Colada 141

jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu na małych obrotach. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek. Tortownicę o średnicy

kulinarnyswiatdomi
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 142

Proste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty. Zawsze się udaje i szybko znika! Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zielonych

Wanilia i Kardamon
Zebra z jabłkami 205

szklanki cukru trzcinowego szklanka gazowanego napoju pomarańczowego, ewentualnie gazowanej wody pół szklanki oleju rzepakowego opakowanie proszku do pieczenia 12 g 2 łyżki kakao olejek zapachowy, np. pomarańczowy lub cytrynowy 3 obrane jabłka i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła

Zasmakuj Kuchni
42 przepisy z nowalijkami 118

ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką

Moja smaczna kuchnia
Domowa lemoniada - przepis podstawowy 146

wielkości cytryn około 1, 5 litra wody cukier, miód lub dowolny słodzik do posłodzenia Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z 4 cytryn wycisnąć sok, pozostałą pokroić w plastry. Sok cytrynowy wlać do wody, posłodzić do smaku i wymieszać. Dodać pokrojoną w plastry cytrynę.  Lemoniada nie powinna być zbyt słodka , lecz kwaskowa. Tylko wtedy orzeźwi i ugasi pragnienie. Dlatego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 192

pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego pęczka szczypioru z cebulą (2-3 cebule) 2 średnie ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Ciasto marchewkowe z pomarańczowym serkiem 92

łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich 1 szklanka tartej marchewki 150g serka homogenizowanego skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. W misie wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.W drugim głębokim naczyniu rozbełtać jajka z olejem. Orzechy drobno posiekać. zawartość

Raj dla Podniebienia
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 76

częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy i także schłodzić. W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na  kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając

Raj dla Podniebienia