cytrynowa - 1500 przepisów (strona:65/100)

Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 72

częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy i także schłodzić. W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na  kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając

Raj dla Podniebienia
Ciasto z jabłkami i budyniem 82

Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa 1,5kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki brązowego cukru krem budyniowy 2 szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 200g masła 2 szt budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka

Raj dla Podniebienia
Deser makowo-piernikowy z konfiturą 76

Składniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g serka śmietankowego np. Philadelphia 1 pomarańcza 2 łyżeczki konfitury np.pomarańczowej lub morelowej 70g maku smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa 2 łyżeczki rodzynek  czekoladowe kropelki Wykonanie: Mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką

Raj dla Podniebienia
Rozwiązanie konkursu sernikowego 129

Natalia K   – zaproponowała masę serową na bazie mleka. To dla mnie absolutna nowość! Koniecznie do przetestowania! Ewa Kuchennie – jest zapewne fanką serników mocno cytrusowch. Aż tak cytrynowego sernika jeszcze nie próbowałam, więc wszystko przede mna! gin – absolutny hit sernikowy! Kajmak i kasztany! Biorę go na warsztat! Ewelina Skiba – zaproponowała bajeczne, śmietankowe połączenie sernika z orzeszkami

Raj dla Podniebienia
Sernik waniliowy z jagodami i mascarpone 150

roztopionym masłem; taką masą wylepić tortownicę 26cm wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10minut w 180C masa serowa: twaróg zmielić, zmiksować z cukrem, mascarpone, dodawać po jajku, następnie śmietankę, skórkę cytrynową, esencje i ziarenka waniliowe. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch, posypujemy go obficie jagodami i wkładamy do piekarnika. Początkowo pieczemy ok. 30minut w 170-180C, a następnie zmniejszamy

Raj dla Podniebienia
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 95

rośnięcia ciasta, wieniec nie rozpadł się. Wieniec pieczemy w 190 C ok.40 min aż wypiek nabierze złotej barwy. Przestudzony wieniec dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem lub jak ja – cytrynowym lukrem. Smacznego! Artykuł Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 75

mleka 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pomarańczowej (można użyć zwykłej) nadzienie 4 łyżeczki dżemu sliwkowego 1 łyżeczka cynamonu mała garść żurawiny (użyłam świeżej) lukier cytrynowy sok z 1/2 cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja orzechy laskowe (użyłam świeżo łuskanych) żurawina Wykonanie W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej

Raj dla Podniebienia
Piewsze spotkanie autorskie w Krakowie 131

które cieszy się ogromnie, ilekroć dane jest nam się spotkać! W trakcie, gdy ja podpisywałam książki, moi goście mogli zasmakować sernikowych wypieków. Na spotkanie przygotowałam trzy smaki serników: waniliowo-cytrynowy z karmelem, orzechowo-migdałowy z jeżynami i karmelem oraz czekoladowy z suszonymi śliwkami w whisky. Na spotkaniu były obecne moje przyjaciółki, moja ciocia Ula, która mieszka w Krakowie, moje koleżanki

Raj dla Podniebienia
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera 490

jakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto po upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak

Moja Delicja
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 519

nasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą

Mała Cukierenka
Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka 197

małych ciasteczek: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie rabarbarowe: 750 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu Cukier puder do oprószenia Mąkę wysypujmy na stolnicę lub do dużej

Trzeci talerz
Malinowy probiotyk,… czyli troszkę o kombuczy 157

napoju. Do potwierdzonych związków produkowanych przez kombuchę należą: -kwasy: kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy -minerały: - żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe -witaminy: B1, B2, B3, B6, B12 i C -wzmacnia układ immunologiczny -wspomaga zwalczanie łuszczycy -wspiera profilaktykę

Anioły w kuchni
Owocowe chipsy Crispy Natural :) 178

smaki są bardzo dobre i mogę polecić każdą z osobna :)  KARMELKOWE  jabłko * aromat naturalny  TRUSKAWKOWE  jabłko * suszony zagęszczony sok truskawkowy * zagęszczony sok truskawkowy * koncentrat soku cytrynowego BANANOWE  jabłko * przecier bananowy * naturalny aromat banana. CYNAMONOWE jabłko * cynamon * koncentrat soku jabłkowego KLASYCZNE  jabłko BIO  jabłko BIO JABŁKA W WERSJI KOSTEK  OWOCE EGZOTYCZNE  Brzoskwinia

Zdrowie na języku :P
Tort o smaku rumu i cytryny 150

rumowy Cykoria 1 szt mleko ( jest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji  rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu Poncz cytrynowy: sok z cytryny 100 ml przegotowanej wody cukier 2 łyżki  Wykonanie: Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy

Różowa kuchnia
Koktajl kokosowy z rabarbarem i daktylami 154

słodziwem są suszone daktyle. Składniki (na 2-3 szklanki): 300 g rabarbaru 150 g suszonych daktyli 200 ml mleka kokosowego kilka liści mięty (u mnie omszona) kilka liści melisy cytrynowej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w drobną kostkę.  Rabarbar przerzucić do garnka i zalać 150 ml wody. Zagotować. Daktyle pokroić na podobne kawałki i wrzucić do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania