Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa 1,5kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki brązowego cukru krem budyniowy 2 szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 200g masła 2 szt budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka
Raj dla PodniebieniaSkładniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g serka śmietankowego np. Philadelphia 1 pomarańcza 2 łyżeczki konfitury np.pomarańczowej lub morelowej 70g maku smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa 2 łyżeczki rodzynek czekoladowe kropelki Wykonanie: Mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką
Raj dla PodniebieniaNatalia K – zaproponowała masę serową na bazie mleka. To dla mnie absolutna nowość! Koniecznie do przetestowania! Ewa Kuchennie – jest zapewne fanką serników mocno cytrusowch. Aż tak cytrynowego sernika jeszcze nie próbowałam, więc wszystko przede mna! gin – absolutny hit sernikowy! Kajmak i kasztany! Biorę go na warsztat! Ewelina Skiba – zaproponowała bajeczne, śmietankowe połączenie sernika z orzeszkami
Raj dla Podniebieniaroztopionym masłem; taką masą wylepić tortownicę 26cm wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10minut w 180C masa serowa: twaróg zmielić, zmiksować z cukrem, mascarpone, dodawać po jajku, następnie śmietankę, skórkę cytrynową, esencje i ziarenka waniliowe. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch, posypujemy go obficie jagodami i wkładamy do piekarnika. Początkowo pieczemy ok. 30minut w 170-180C, a następnie zmniejszamy
Raj dla Podniebieniarośnięcia ciasta, wieniec nie rozpadł się. Wieniec pieczemy w 190 C ok.40 min aż wypiek nabierze złotej barwy. Przestudzony wieniec dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem lub jak ja – cytrynowym lukrem. Smacznego! Artykuł Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamleka 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pomarańczowej (można użyć zwykłej) nadzienie 4 łyżeczki dżemu sliwkowego 1 łyżeczka cynamonu mała garść żurawiny (użyłam świeżej) lukier cytrynowy sok z 1/2 cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja orzechy laskowe (użyłam świeżo łuskanych) żurawina Wykonanie W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej
Raj dla Podniebieniaktóre cieszy się ogromnie, ilekroć dane jest nam się spotkać! W trakcie, gdy ja podpisywałam książki, moi goście mogli zasmakować sernikowych wypieków. Na spotkanie przygotowałam trzy smaki serników: waniliowo-cytrynowy z karmelem, orzechowo-migdałowy z jeżynami i karmelem oraz czekoladowy z suszonymi śliwkami w whisky. Na spotkaniu były obecne moje przyjaciółki, moja ciocia Ula, która mieszka w Krakowie, moje koleżanki
Raj dla Podniebieniajakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto po upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak
Moja Delicjanasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą
Mała Cukierenkamałych ciasteczek: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie rabarbarowe: 750 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu Cukier puder do oprószenia Mąkę wysypujmy na stolnicę lub do dużej
Trzeci talerznapoju. Do potwierdzonych związków produkowanych przez kombuchę należą: -kwasy: kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy -minerały: - żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe -witaminy: B1, B2, B3, B6, B12 i C -wzmacnia układ immunologiczny -wspomaga zwalczanie łuszczycy -wspiera profilaktykę
Anioły w kuchnismaki są bardzo dobre i mogę polecić każdą z osobna :) KARMELKOWE jabłko * aromat naturalny TRUSKAWKOWE jabłko * suszony zagęszczony sok truskawkowy * zagęszczony sok truskawkowy * koncentrat soku cytrynowego BANANOWE jabłko * przecier bananowy * naturalny aromat banana. CYNAMONOWE jabłko * cynamon * koncentrat soku jabłkowego KLASYCZNE jabłko BIO jabłko BIO JABŁKA W WERSJI KOSTEK OWOCE EGZOTYCZNE Brzoskwinia
Zdrowie na języku :Prumowy Cykoria 1 szt mleko ( jest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu Poncz cytrynowy: sok z cytryny 100 ml przegotowanej wody cukier 2 łyżki Wykonanie: Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy
Różowa kuchniasłodziwem są suszone daktyle. Składniki (na 2-3 szklanki): 300 g rabarbaru 150 g suszonych daktyli 200 ml mleka kokosowego kilka liści mięty (u mnie omszona) kilka liści melisy cytrynowej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w drobną kostkę. Rabarbar przerzucić do garnka i zalać 150 ml wody. Zagotować. Daktyle pokroić na podobne kawałki i wrzucić do garnka
Weekendy w domu i ogrodzieroladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru o smaku cytrynowym lub wanilinowym 1/2 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody nadzienie 3 średniej wielkości jabłka 1 galaretka o smaku agrestowym (sam proszek!) 1/2 szklanki wody do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować
Ugotować