cytrynowa - 1500 przepisów (strona:69/100)

WYTWORNA SALATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZERESNIAMI 108

otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej) sól himalajska  oraz biały pieprz do smaku dodatkowo: liście sałaty do dekoracji natka pietruszki do dekoracji gałązki melisy cytrynowej do dekoracji kilka gałązek natki marchewki do dekoracji Kujawski ze smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka do polania dekoracji inne PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy olej Kujawski

Moja Książka Kucharska
DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK 110

Drodzy, przedstawiam Wam przepis na domowy kompot z gruszek.    Polecam! SKŁADNIKI: 3 kg dojrzałych, twardych gruszek 300g cukru 3 litry wody źródlanej 1 łyżeczka kwasku cytrynowego kawałek laski wanilii  PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii.  Krok 2. Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne

Moja Książka Kucharska
KUTIA JAK MARZENIE 141

później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem. Krok 4. Pszenicę łączymy  z makiem, miodem, dodajemy bakalie, skórkę cytrynową, wanilię, mieszamy- odstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Przybieramy migdałami i podajemy . Smacznego

Moja Książka Kucharska
RUBASZNY MAKOWIEC 182

minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy . W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI 117

łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki oliwy  sól i biały pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy

Moja Książka Kucharska
Ciasto z sercem 162

każdej wycinamy foremką serce.   Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu

Smak mojej kuchni
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 153

ubijając Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Angielskie ciasto cytrynowe- Lemon drizzle cake 166

ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej.  Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni.  Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mleka skórka otarta

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pastéis de nata- portugalskie ciasteczka 156

muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem. Każdą część ciasta francuskiego spłaszczyć w dłoniach i wylepić nimi wgłębienia foremek. Krem: Połowę ilości mleka zagotować w garnuszku razem ze skórką cytrynową i laską cynamonu.  W reszcie mleka rozprowadzić mąkę tak, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zdjąć z palnika i odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 144

piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego

Gotowanie-uk
Cytryniak, czyli ciasto cytrynowe z mąki kokosowej… 300

się ukryć, zwłaszcza że z mamą eksperymentujemy z ciastami przed świętami. Cytryniak, ciasto powstało z inicjatywy mojej mamy ponieważ ja jestem dosyć sceptyczna do ciast o smaku cytrynowym, pomarańczowym itd. ale to wyszło przepyszne! Miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Musicie je wypróbować. Składniki: 4 żółtka 4 białka 3 łyżki miodu Łyżka oleju kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej

madamekuchnia.wordpress.com
Torcik Wielkanocny 149

ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80  g  gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny  Przygotowanie : Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać. Mąki wymieszać

Kuchnia Danusi