cytrynowa - 1500 przepisów (strona:78/100)

Szampan z soku brzozy 222

piórko gęsie, ściągnąć płynący sok do butelek. Sok ten nazywa się oskoła. Otwór zabić kołeczkiem a rankę zalepić woskiem. Wlać sok do naczynia, dodać cukier, kwasek winny, przecedzony sok cytrynowy i karmel zrobiony z 5 kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić

AZgotuj!
Kokosowe buchty z agrestowym dżemem. 146

posmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym , że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę pyszna kombinacja! Następnym razem dodam więcej mąki kokosowej, coby smak miały wyraźniej kokosowy. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Ciastka jeżyki 145

sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj

Trzeci talerz
Wielkanoc na słodko 159

Babka cytrynowa     Babka piaskowa waniliowo-kakaowa    Babka bananowa      Fale Dunaju   Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym      Sernik z owocami   Sernik E. Wedel

Passions hobbies life
Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady) 851

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał

Bon appetit mon amie
Kilka pysznych marynat do mięs 147

Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz

naRuszcie
Puszysty Delikatny Sernik 730

papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA:   1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka

Moje Słodkie Piekiełko
Pączki Hiszpańskie 216

soli 1 szklanka wody LUKIER:  ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą

Moje Słodkie Piekiełko
Teczowe ptasie mleczko 218

sera z wiaderka 1 opakowanie biszkoptów 2 galaretki truskawkowe ( czerwone) 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka żółta Blaszkę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Na spód i boki wykładamy biszkopty. Ser dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 1 galaretkę czerwoną rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wlewmy do sera i mksujemy. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki.  Galaretkę

Moje Słodkie Piekiełko
Tęczowe galaretki 747

Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Nieco czasochłonne, bo galaretki muszą zastygnąć, ale bardzo efektowne i smaczne. Z dodatkiem mleka zagęszczonego, które dodaje dodatkowego kolorytu galaretce. Polecam! 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 0,5 litra mleka zagęszczonego niesłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko rozlać do 3 szklanek w równej ilości. Jedną galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 115

chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową

Gotowanie i blogowanie
Kurczak z surówką 178

Dietetyczne nie musi być nudne :)   Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 ząbki czosnku pieprz cytrynowy pieprz kajeński kminek mielony   1/2 marchewki 1/4 niedużego selera kawałek … Czytaj dalej Kurczak z surówką

czarrna od kuchni
Szwajcarska szarlotka 112

małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Popękane ciasteczka cytrynowe 135

Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :) Składniki: 100 g białej czekolady 1/3 kostki masła ¾ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do obtaczania Sposób

Na Ciasteczkowych Papierach
Karnawałowe serca 166

Półkruche ciasteczka przygotowane na wzór karnawałowych róż. Mają delikatny cytrynowy posmak. Do przygotowania potrzebujemy tylko jednego jajka i żółtka. Składniki 1 szkl mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka spirytusu 1 łyżka masła szczypta soli 1/2 łyżeczki startej skórki z … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty