cytrynowa - 1500 przepisów (strona:78/100)

Kakaowa babka majonezowa 149

tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szampan z soku brzozy 218

piórko gęsie, ściągnąć płynący sok do butelek. Sok ten nazywa się oskoła. Otwór zabić kołeczkiem a rankę zalepić woskiem. Wlać sok do naczynia, dodać cukier, kwasek winny, przecedzony sok cytrynowy i karmel zrobiony z 5 kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić

AZgotuj!
Kokosowe buchty z agrestowym dżemem. 144

posmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym , że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę pyszna kombinacja! Następnym razem dodam więcej mąki kokosowej, coby smak miały wyraźniej kokosowy. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Ciastka jeżyki 142

sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj

Trzeci talerz
Wielkanoc na słodko 156

Babka cytrynowa     Babka piaskowa waniliowo-kakaowa    Babka bananowa      Fale Dunaju   Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym      Sernik z owocami   Sernik E. Wedel

Passions hobbies life
Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady) 848

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał

Bon appetit mon amie
Kilka pysznych marynat do mięs 143

Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz

naRuszcie
Puszysty Delikatny Sernik 728

papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA:   1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka

Moje Słodkie Piekiełko
Pączki Hiszpańskie 214

soli 1 szklanka wody LUKIER:  ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą

Moje Słodkie Piekiełko
Teczowe ptasie mleczko 214

sera z wiaderka 1 opakowanie biszkoptów 2 galaretki truskawkowe ( czerwone) 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka żółta Blaszkę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Na spód i boki wykładamy biszkopty. Ser dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 1 galaretkę czerwoną rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wlewmy do sera i mksujemy. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki.  Galaretkę

Moje Słodkie Piekiełko
Tęczowe galaretki 743

Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Nieco czasochłonne, bo galaretki muszą zastygnąć, ale bardzo efektowne i smaczne. Z dodatkiem mleka zagęszczonego, które dodaje dodatkowego kolorytu galaretce. Polecam! 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 0,5 litra mleka zagęszczonego niesłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko rozlać do 3 szklanek w równej ilości. Jedną galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 111

chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową

Gotowanie i blogowanie
Kurczak z surówką 172

Dietetyczne nie musi być nudne :)   Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 ząbki czosnku pieprz cytrynowy pieprz kajeński kminek mielony   1/2 marchewki 1/4 niedużego selera kawałek … Czytaj dalej Kurczak z surówką

czarrna od kuchni
Szwajcarska szarlotka 109

małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Popękane ciasteczka cytrynowe 133

Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :) Składniki: 100 g białej czekolady 1/3 kostki masła ¾ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do obtaczania Sposób

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania