cytrynowa - 1500 przepisów (strona:81/100)

Babeczki wielkanocne 119

szkl mąki 1.5 szkl cukru 9 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 kostki margaryny aromat cytrynowy cukier waniliowy sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka kakao Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, podawać po jednym jajku i po troszku mąki wymieszanej uprzednio z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i otartą skórkę

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z łososiem Graal w pomidorkach 125

puszka łososia w sosie własnym Graal 4 łyżki kaszki kuskus sól pieprz pieprz cytrynowy oliwa małe pomidorki równej wielkości ok 9 szt szczypiorek rukola roszponka natka pietruszki Kaszkę kuskus posolić i zalać wrzątkiem ok pół cm ponad kaszkę. Kiedy napęcznieje pod przykryciem, wystudzić. Pomidorki dekoracyjnie przeciąć , wydrążyć wnętrze. Kaszkę wymieszać z łososiem, dodać przyprawy, posiekany szczypiorek, troszkę natki pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Francuskie babeczki z figami 112

pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczna wymieszać z migdałami. Masę wlać do zagłębień z ciastem i figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut aż masa ładnie

królestwo garów
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 140

Naszła mnie ochota na rybkę i doszłam do wniosku, że dawno nie jedliśmy łososia. A łososia uwielbiam w otoczeniu cytryny mniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy"  na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym.  Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas

W kuchennej krainie
Ciasto cytrynowe z borówkami 159

Mamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki

Z miłości do słodkości
Ciasto Jamajka 5835

Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać  do ubitej śmietany ciągle miksując. dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 4-5 bananów wiórki czekoladowe Składanie ciasta  1 blat ciasta nasączyć  i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam

O kuchni z uczuciem
Piernik Kasi 363

Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi

Kuchnia domowa Ani
Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje! 208

dzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3/4 szklanki borówek - 2-3 gruszki  - 150 g cukru brązowego W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Do rondelka włóż masło, rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie. Do roztopionego masła

SMYKWKUCHNI
TORT POMARAŃCZOWY "LAMBADA" 169

idealnie na jesienno-zimowe urodziny, bo właśnie wtedy jest sezon na cytrusy, a my tęsknimy za latem. Jeżeli nie przepadacie za pomarańczami, to możecie zrobić ten tort w wersji cytrynowej. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Bezy wegańskie – Aquafaba 186

ciecierzycy o wadze 400g– 150-160ml wody 200g białego cukru, jak najdrobniejszego – np. cukier do wypieków, ale nie cukru pudru kilka kropli ekstraktu opartego na alkoholu – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, lawendowy cukier z prawdziwą wanilią albo nasiona z połowy laski wanilii opcjonalnie – barwnik spożywczy

Karo in the Kitchen
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 178

grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona  oliwa

Ugotować
Vanity - brunatna próżność (drink) 89

czarnej) barwie, słodki i pachnący ginem. Idealny na długie jesienne wieczory. Drink dla prawdziwych koneserów. Składniki: Gin 50 ml Blue Curacao 40 ml. Sok ananasowy 150 ml Sok cytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce udekorowanych plasterkiem cytryny i kawałkiem ananasa

Smaki Ewy
Bakłażan z papryczkami chili w oliwie 122

Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia papryczki chili świeże lub marynowane w oliwie, 1/2 papryczki na słoiczek 1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 5 - 6 dużych ząbków czosnku 1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 -3 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci. 2. Składniki na zalewę

Apetyczna babeczka
Co zrobić z nadmiarem brzoskwiń? 109

Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowy koktajl na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Woda ogórkowo - cytrynowa Koktajl brzoskwiniowy z gruszką i truskawkami Składniki: 3 brzoskwinie gruszka kilka truskawek cukier/miód do smaku woda niegazowana Przygotowanie: Do blendera kielihowego wrzucamy umyte owoce, pokrojone na mniejsze kawałki

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z arbuzem i fetą 129

plasterki. Bazylię i miętę porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować dressing, polać nim sałatkę. Dodać sezam. Całość wymieszać. Dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku cytrynowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku