cytrynowa - 1500 przepisów (strona:85/100)

Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki 411

homogenizowanego 1 galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 2-3 łyżeczki cukru galaretka przeźroczysta: 2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej  lub cytrynowej  3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru kwiaty: 1/2 szklanki śmietany 30% (może być też zwykłe mleko) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny barwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone. Ponadto

Jadło i czytadło
Sos holenderski 202

jajka po benedyktyńsku,wspaniałości.Na pewno od teraz częściej będzie u mnie gościł.  Składniki: pół kostki śmietankowego masła 4 żółtka  sok z połówki cytryny  pieprz cytrynowy  sól  Sposób przyrządzenia:   Masło rozpuścić w garnuszku.  Żółtka ubić mikserem  razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem najlepiej na parze.  Następnie powoli wlać

pieprzny smaczek
SZARLOTKA Z KARMELEM 237

Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu. Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce

Ostra na Słodko
Penne z warzywami 198

Składniki:  200 g makaronu penne  200 g mrożonych w/w warzyw  1 duży ząbek czosnku  1 duża łyżka masła  2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie  odrobina rukoli do posypania  Sposób przyrządzenia:   Makaron i warzywa ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć 1 minutę na maśle. Dołączyć

pieprzny smaczek
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 384

łyżki śmietany 18%, 3 dag drożdży, 1,5 kg jabłek np. szara reneta, 1 opakowanie cukru waniliowego - do jabłek, 2 łyżki cukru kryształu - do jabłek, 1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek, cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski) 166

szczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:)  I wyszedł! Składniki: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa sok malinowy foremki do ciastek folia aluminiowa Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 167

jego wzór  jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki   SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę.  Jagody lub borówki płuczemy.  Galaretki rozpuszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka karbowana z bananami. 140

formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto

Przepisy i porady kulinarne
Dorada faszerowana z patelni 75

Składniki: 1  świeża Dorada  4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/2 natka pietruszki oliwa z oliwek mąka przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny szparagi Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy

ClauditteMissCooking
Thai Satay & Shrimps 103

łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka świeżo zmielonej przyprawy garam masala świeżo zmielony pieprz 7 dużych krewetek 1 natka pietruszki 1 łyżka masła

ClauditteMissCooking
Burgery z indyka dla dzieci. 144

pakowane bodajże po 100 g - pomidorki drobno siekamy świeżo zmielona sól Azjatico  LIVITY- skład soli: różowa sól himalajska 89%, mieszanka przypraw 11% (owoce goji, papryka czerwona, chili, trawa cytrynowa, kolorowy pieprz, imbir, liście kaffiru). świeżo zmielony pieprz 1 łyżka drobno posiekanego kopry włoskiego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej lub dowolnej takiej która lubicie najbardziej Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

ClauditteMissCooking
Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym 157

serka mascarpone Wykonanie:  Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać

Krakowskie smaki Ani
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 125

Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy herbacie i rodzinnych opowieściach sięgać po kolejne kawałki. Wraz z odejściem Karolki sobotnie zjazdy rodzinne jakby straciły sens

KUCHARNIA
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 154

tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką cytrynową i kawałkami jabłka. Schłodzony, stał zawsze w kuchni w wielkim garnku, a ja uwielbiałam wypijać go wprost z chochli. Cudowne rabarbarowe orzeźwienie spływało kroplami po brodzie ...  Ukochana chochla

KUCHARNIA
Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a 114

przepis. ;-) Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy. Koleżanka poradziła mi by dodać coś, co przełamie słodki smak, dodałam więc ocet balsamiczny, ale myślę, że z sokiem cytrynowym byłyby równie smaczne. Można przygotować je wcześniej i odgrzać tuż przed obiadem. (przepis na 2 porcje) 3 sporej wielkości marchewki 1,5 łyżki masła 1 łyżka miodu łyżka octu balsamicznego

Szefowa kuchni